„Алея на книгата“ ще има само в едната лента на ларгото

Мисия Варна

06-07-2023, 17:02

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За периода от 2010 г. до 2022 г. общината е платила на Асоциация "Българска книга" над 55 500 лв.

"Алея на книгата" ще има само от едната лента на бул. "Сливница", лявата част на ларгото в посока Морската градина ще остане свободна от щандовете и шатри. До това решение се стигна след поредна среща на председателя на ОбС Тодор Балабанов и Стоян Петков - и.д. главен архитект на Община Варна с ръководството на Асоциация "Българска книга".

До спора се стигна, след като от ЕСУТ предложиха на Асоциацията други варианти за място за провеждане на събитието, с цел да не се затруднява движението на хора по ларгото - преместване с около 300 метра и поставяне на шатрите на площада до сградата на Община Варна, на алеята зад Морското казино, на ул. „Михаил Колони” или на площад „Независимост”. От Асоциацията отхвърлиха категорично предложенията, както и молбата да намалят размера на шатрите, които разполагат по ларгото на Варна. 

Все пак страните постигнаха споразумение. "Алея на книгата" във Варна ще се проведе от 25 юли до 5 август. За поредна година Община Варна подкрепя събитието. По данни на дирекция "Култура и духовно развитие" общината не само осигурява безплатен достъп до ларгото за провеждане на "Алеята на книгата", но плаща и наем на Асоциация "Българска книга" за една шатра, която варненски автори и издателства могат да ползват безплатно. За периода от 2010 г. до 2022 г. общината е платила на Асоциация "Българска книга" над 55 500 лв.