Обявиха допълнителна сесия за набиране на проекти по фонд „Култура“

Мисия Варна

03-07-2023, 15:36

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Допълнителна сесия за набиране на проекти в областта на любителското изкуство обявява Фонд „Култура“ към Община Варна. Кандидатстването започва от утре - 4 юли, и ще продължи до 24-ти юли. Това стана ясно на днешното заседание на ПК „Култура и духовно развитие“ към Общинския съвет, където бе одобрено предложението на Експертния съвет към фонда за организиране на още една сесия, съобщиха от пресцентъра на местния парламент.

За първи път тази година проекти в областта на любителското изкуство имат право да кандидатстват за финансиране по фонд „Култура“ по ново Направление 5. Специално за тях в бюджета са заделени 400 хил. лева, които не могат да бъдат преразпределени към другите направления.

В рамките на предходната сесия, която се състоя в периода 2 май – 2 юни 2023 г., бяха подкрепени за съфинансиране 38 проектни предложения. Те обаче не успяха да усвоят предвидения общ бюджет и към момента има остатък в размер около 170 000 лв., целево предназначен само за развитие на любителското изкуство за работа с деца и младежи. Затова Експертният съвет към фонда взе решение за допълнителна сесия, като предложи също така разширяване на кръга от допустимите кандидати.  С проектни предложения за съфинансиране ще могат да кандидатстват „лица, упражняващи свободни професии и организации в сферата на културата, които са юридически лица, регистрирани с нестопанска цел или по Търговския закон, кооперации по Закона на кооперациите, дружества по Закона за задълженията и договорите“.