Ново дигитално изкуство показват в Rebonkers

Животът

03-07-2023, 11:21

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Най-новото в дигиталното изкуство показват в пространството Rebonkers в периода от 7- ми до 23-ти юли, когато ще се проведе второто издание на годишния форум „Тропик на рака“.

На 7 юли от 18 ч. ще бъде открита изложбата E-VALUATION на фондация „ДА ЛАБ”, която е най-голямата платформа за дигитално изкуство у нас. Изложбата ще представи 8 автора с най-изобретателни, интерактивни и провокативни дигитални творби, включващи прожекции, дигитални устройства и всички новости на технологията. Изложбата ще бъде на разположение от 7 юли до 23 юли, всеки ден (без понеделник) от 16-20ч. Вход свободен!

Гост куратор тази година е Антони Райжеков, преподавател по Дигитални изкуства в Националната художествена академия и в Университетът в Залцбург. Негова творба може да бъде видяна в момента в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“, в рамките на “Август в изкуството”.

Изложбата E-VALUATION представя общо осем проекта, а първите три са на тазгодишните стипендианти на ДА ЛАБ. Колективът trohi гостува с вдъхновената от хилядолетни духовни практики аудио-визуалната инсталация „Нови богове / Нови ритуали“, Яна Василева представя проектът „(Не)изчерпаема памет“, който превръща чужди спомени в хранителна среда за Гинко билоба, а „Изфабрикувана истина и други митове за човешки анотации“ на колектива Raw lab изобличава умишлено пропуснатия контекст при разработката на изкуствен интелект. Към тях се присъединяват още трима млади артисти, участвали в предишни издания на платформата е-valuation - Аксиния Пейчева с вплитащата визуално изкуство, изкуствен интелект и микробиология “Приказка за края”, Ивелина Иванова с интерпретиращата градските пространства интерактивната симулация „Топ куче“ и експерименталната анимация Kunst – art на Марина Генова, изследваща състоянието на изкуството днес.

За първи път от създаването на платформата e-valuation младите артисти споделят галерийното пространство със своите двама ментори, които са утвърдени имена в българското съвременно изкуство и преподаватели в магистърската програма „Дигитални изкуства“ в Националната художествена академия. Венелин Шурелов показва кинетичната инсталация „Перипатетик“, носеща романтичната аура на ходещите поети, но и обсесията към природните блага. Антони Райжеков представя задвижваната от капки вода интерактивна звукова инсталация „За отговорността на знанието“. Тя включва 12 книги, белязали европейската култура и търси отговор на въпроса доколко е отговорно това знание за човешките достижения и нанесените щети. По време на откриването посетителите ще имат възможността да поговорят с авторите на проектите и куратора на изложбата Антони Райжеков.

“Е-valuation” е платформа на Фондация ДА ЛАБ за развитие и подкрепа на български артисти, работещи в областта на дигиталните изкуства. Мисията на платформата е продуциране на произведения на български артисти и тяхното представяне на професионалната сцена. Основните цели са професионално развитие на творците и популяризиране на съвременни форми на изкуство, създадено с дигитални медии и технологии.

Пътуващите изложби на e-valuation 3.0 се реализират в 4 града в страната, а третото издание на проекта "Стойност / Ценност - e-valuation" се осъществява със съдействието на Община Варна и е подкрепено от Програма "Визуални изкуства" на Министерство на културата и Rebonkers.