Провеждането на "Алея на книгата" във Варна е под въпрос

Животът

30-06-2023, 13:47

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Под въпрос е XIV издание на „Алея на книгата“ във Варна. Пътуващото изложение, което традиционно идва във Варна в края на юли и началото на август, вероятно няма да се състои тази година, научи Moreto.net.

Причината е, че за всички изложения, които в последните години се провеждаха в пешеходната зона между Севастопол и ФКЦ, вече е определена нова локация, а организаторите на "Алея на книгата" смятат, че новото място не отговаря на виждането им за смисъла и мащабите на събитието.

"Алея на книгата не е чисто търговско изложение, то е културно събитие, което подлежи на други закономерности и със специалните събития за деца играе роля за възпитанието и образованието на подрастващите", посочват от Асоциация "Българска книга, организатор на събитието.

Припомняме, Експертният съвет по устройство на територията към Община Варна реши да не допуска поставяне на преместваеми обекти върху пространството, където до момента се провеждаха редица изложения, и определиха нова локация за това - градинката между Община Варна и Археологическия музей.

От Асоциация "Българска книга" посочват, че са писали няколко писма до Община Варна, но до средата на юни нямат отговор по същество на нито едно от изпратените писма. От Асоциацията посочват, че са в готовност да преминат към последващи действия.