Девойките младша на „Хера – Варна“ влязоха във финалите на държавното по хандбал

Спорт

22-05-2023, 10:08

Снимка:

ХК „Хера – Варна“

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Девойките младша възраст станаха третата формация на хандбалния клуб „Хера – Варна“, които влизат във финалите на държавното първенство. Преди тях място сред най-добрите в страната си извоюваха 11 и 12-годишните таланти на клуба. Младшата на „Хера – Варна“ завърши на второ място в зона „Черно море“, след като направи силни мачове и в последния зонален турнир. Срещите се изиграха в спортния комплекс „Генерал Суворов“ в Суворово. Символичен домакин бе варненският клуб, който прие турнира на 30 километра от морската столица поради липса на зала. Цяла година момичетата от петте формации на „Хера – Варна“ тренират усилено, въпреки трудните условия с материалната база, за която засега остават само обещанията.
В първия си мач в Суворово талантите на Варна, водени от младите треньорки Димка Предьова и Гергана Ефтимова, надиграха категорично „Васил Левски“ от Нови пазар с 13:7 (6:4). Елеонора Стефанова заби първото попадение за варненки, а още след първите 5-6 минути на срещата, в която не успя да се включи капитанката Катрин Исмаилова, стана ясно, че „Хера – Варна“ е по-добрият тим и изненади в този мач не може да има. Мария Илиева с 4 гола бе най-резултатна.
Като цяло и във втората, и в третата среща, варненските таланти демонстрираха амбиция и тактическа дисциплина, показаха нагледно, че са усвоили основните постановки в двете фази на играта – защита и нападение, а на вратата Рая Кожухарова и Габриела Кръстянина се отличиха с добри спасявания и с отразени 7-метрови наказателни удари. Публиката в залата аплодира хубави атаки и красиви стрелби на момичетата от Варна.
Лека победа взе „Хера – Варна“ и във втория си мач – срещу „Опака“ със 17:10. Тук Елеонора Стефанова и Мария Илиева записаха по 5 попадения.
Третият сблъсък противопостави първия и втория в класирането – „Бяла“ и „Хера – Варна“. Варненските таланти тръгнаха добре в двубоя, но грешки поради нарушена концентрация дадоха шанс на „Бяла“ да поведе и да задържи аванса си до края за победата с 18:12.
„Доволна съм от всички момичета. Всяка от нашите състезателки има принос за крайния успех - класирането на финалите, което бе и нашата задача номер 1“, коментира треньорката Предьова.
На турнира в Суворово вратарката Рая Кожухарова влезе в „Златната седмица“ на идеалния отбор, а капитанката Катрин Исмаилова бе определена за най-добър защитник.

Катрин Исмаилова (вляво) взе индивидуална награда за най-добър защитник


„Продължаваме да работим, за да вървим напред. Благодарни сме на хората, които цяла година ни подкрепят – родители, спонсори, приятели. Задача на отбора за финалите през юни е класиране най-малко в шестицата“, допълни Предьова.
За „Хера – Варна“ на турнира в Суворово играха Катрин Исмаилова (6 гола), Мария Илиева (12), Елеонора Стефанова (9), Симона Иванова (1), Даная Минчева (9), Мая Кръстева (2), Зоя Христова, Максимиляна Аврамова, Гергана Христова, Антония Димитрова (2), Сабрина Савчева и вратарките Рая Кожухарова и Габриела Кръстянина.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)