Започва 9-ият Фестивал „Море и здраве“ на МУ-Варна

Животът

18-05-2023, 12:19

Снимка:

МУ Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За девета поредна година Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна е инициатор и организатор на фестивала „Море и здраве“, включващ научни, спортни и културни събития в подкрепа на връзката между морето и здравето, науката и обществения живот. За поредна година, получавайки признание от Европейската комисия, той е част от международните събития посветени на Европейския ден на морето.

Фестивалът започва на 18 май с откриване на изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на доц. д-р Стамат Стаматов – доайен на научните изследвания в областта на Таласотерапията и основоположник на здравния туризъм по Черноморското крайбрежие, която гражданите и гостите на гр. Варна ще могат да разглеждат в Музея по история на медицината от 19 май до 31 октомври 2023 г. Официалното откриване на Фестивала ще бъде на 19 май от 9:00 часа в МУ-Варна с научна конференция и пленарни доклади. Ще бъдат представени изследвания на преподаватели и студенти от медицински и партньорски университети в България по теми, свързани със здравето и морето. В рамките на конференцията са предвидени специализирани научни сесии в областите „Медицина“, „Обществено здраве“, „Здравен мениджмънт“ - посветена на 30-годишнината на академична специалност „Здравен мениджмънт“ в България с работни езици български и английски и сесия „Кинезитерапия и морелечение“ с работен език български.

На 20 май от 11:30 часа на сцена „Раковина“ в Морската градина във Варна фестивалът „Море и здраве“ ще продължи с атрактивна културна и развлекателна програма с паралелно провеждащи се модули – информационна кампания, демонстрация на физически активности на открито, концерт-спектакъл и рисунка на асфалт за децата.

Публиката ще има възможност да се включи и в информационна кампания за опазване на очното здраве от UV лъчи, както и да участва в анкета, определяща степента на риск от вредното им влияние. Инициативата е на Учебен сектор „Медицински оптик“ на Медицински колеж - Варна и Катедрата по оптометрия и професионални болести на Факултета по обществено здравеопазване на МУ-Варна, с участието на студенти от специалностите „Медицински оптик“ и „Оптометрист“.
Четири демонстрации на физически активности на открито ще представят студенти от специалност „Кинезитерапия“ на Факултета по обществено здравеопазване. Те ще предложат на публиката ежедневни практики по акупресура, стречинг, приложна кинезитерапия и Ци Гун, които са подходящи за различни възрасти и могат да се правят за здраве и тонус в свободното време. Всички желаещи могат да се присъединят към практиките на открито в този модул.
Музикално-артистичната част е със специалното участие на театралната трупа, мажоретния състав, студентския танцов състав „Диана“ към МУ-Варна, студенти и гост-изпълнители от Варна, Каварна и Балчик. За най-младата публика Фестивалът „Море и здраве“ е подготвил рисунка на асфалт на тема „Моето море“.Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май