Новият кампус на МГ - пет сгради със соларни покриви и спортни бази

Мисия Варна

16-05-2023, 15:30

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Новият кампус на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" ще бъде с пет сгради с външна и вътрешна топла връзка, чийто покриви ще бъдат използвани за соларно стопанство, осигуряващо алтернативна електроенергия, и със спортни бази. Това предвижда идейната концепция, разработена от архитектурно студио от австрийския град Грац, собственост на инж. Роджър Ривър. Проектът е по поръчка на ръководството на училището и на фондация „Математическа гимназия "Д-р Петър Берон“ и предстои да бъде дарен на Община Варна.

Това съобщи днес Иван Портних, кмет на Варна, който покани авторите на проекта за презентация пред журналисти. На срещата присъстваха Христо Иванов, зам.-кмет, директорът на училището Елеонора Павлова, председателят на Фондацията Мартин Демирев, инж. Роджър Рийвер и инж. Цветелина Стоянова от австрийското архитектурно студио.



"Амбицията ни да изградим нова сграда на Математическата гимназия не е от вчера. Работихме много упорито  през годините за осигуряване на терен и финансиране. През 2019 г., по мое предложение, Министерския съвет прехвърли на общината терен от 14 дка в зоната на техникумите, който обединихме с друг терен и осигурихме необходимата площ, за да може да стартира изработването на проект за новия дом на гимназията", каза кметът. Той припомни, че през 2020 година е предложил този проект да бъде включен за финансиране в Националния план за възстановяване и устойчивост, след получени уверения от Томислав Дончев, тогава зам.-министър-председател,  че ще образованието и иновациите ще бъдат важен приоритет в Плана.
 
За съжаление, по-късно нито един проект на Варна не беше включен в последния вариант на Плана за възстановяване, който беше внесен миналата година, обясни Иван Портних.  Той заяви още, че въпреки икономическите и политически кризи, цялата нестабилност и предизвикателства, Община Варна не се е отказала от идеята и тази година в общинския бюджет са заложени средства за изготвяне на технически проект.

Идейната концепция за нова сграда на Математическата гимназия отговаря изцяло на зададените параметри от училището по отношение на площи, брой кабинети, функционално разпределение на тези кабинети и общи помещения.

Тя бе представена детайлно от Роджър Ривър. Генералната идея е да бъдат изградени пет по-малки сгради, които да бъдат разположени в парк, с външна и подземна топла връзка помежду си. Плоските покриви ще бъдат използвани като градини и за поставяне на фотоволтаици. На покрива на най-голямата сграда ще има открито игрище.  Предвидено е още да  има различни зони за спорт, които ще могат да се ползват и от живещите в района. Ще има помещения за хранене и библиотека. Освен централния вход, ще има и самостоятелен достъп до всички сгради. Предвижда се модерна училищна среда, където да се изградят отворени и затворени тип класни стаи, разположени една до друга, обясни още Роджър Рийвър. След като Фондацията дари проекта на Община Варна ще бъде пусната процедура за проектиране като техническото задание, подчинено на концепцията.