Валидираха пощенска марка по повод 550-годишнината от рождението на Николай Коперник

Животът

11-05-2023, 15:46

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Пощенска марка бе валидирана днес в сградата на Националната астрономическа обсерватория с планетариум „Николай Коперник“ във Варна от кмета Иван Портних, директорът на обсерваторията Свежина Димитрова и Елена Белчева, главен специалист в Регионалното управление на „Български пощи“. Така бе даден своеобразен старт на редица събития през месец май, посветени на 550-та годишнина от рождението на патрона на астрономическата обсерватория и планетариум - Николай Коперник, 55-та годишнина от откриването на астрономическия комплекс и 60 години астрономия във Варна.



"Поздравявам директора на обсерваторията Свежина Димитрова и нейния екип за огромната енергия, за всеотдайността и любовта, с които събуждат любопитството на нашите деца към науката и Космоса. Гордеем се с постиженията на варненските ученици от международни астрономически форуми, на които по традиция те печелят златните отличия!  Желая здраве и успехи на всички! И нека по-често гледаме към звездите", заяви кметът Иван Портних.
 
Марката е в тираж от 4 800 бройки, с номинална стойност 2,7 лева. Тя е дело на Красимир Андреев. По случай годишнината Обсерваторията представя и колекция на филателиста Доно Цветков със заглавие "Човекът, който спря Слънцето".