Общинският детски комплекс чества 70 години

Мисия Варна

28-04-2023, 15:05

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Тържествен педагогически съвет, посветен на историята, традициите и хоризонтите пред извънучилищната дейност, бе проведен вчера в Младежкия дом във Варна. Събитието бе организирано от Общинския детски комплекс и е част от богата програма, посветена на неговата 70-годишнина. ОДК - Варна е наследник на Пионерския дом в града и е първият експериментален проект в България, посветен на заниманията с деца и младежи, обясни Монка Николова, директор на комплекса.

Тържеството уважи кметът Иван Портних, който приветства участниците в срещата. "Това е една специална годишнина, която нарежда Варна сред градовете с най-активна творческа работа с деца! Благодаря на всички бивши и настоящи служители, на всички хора, които са положили основите и са развивали работата с талантливите млади хора в нашия град. Не случайно от школите на ОДК - Варна, са тръгнали успешните професионални кариери на много певци, художници, актьори, с които се гордеем!  Община Варна винаги ще подкрепя творческата работа с деца, включително с обновяване на материално-техническата база. В тази връзка, ще работим за това Младежкият дом да бъде предоставен изцяло на Общинския детски комплекс", каза кметът.

Детският хор „Добри Христов“, който е връстник на институцията, даде старт на празника с химна, посветен на Светите братя Кирил и Методий. В залата присъстваха бившите директори Елена Патронова, проф. Маринела Грудева, Стойчо Цанев, Петър Петров, както и педагозите, които са ръководили школите през годините. Монка Николова припомни за делото на Алла Герова и Катя Папазова, поставили началото на детско-юношеския театър „Златното ключе“, Веселин Иванов, Лидия Душек и Захарина Милкова, създали Детския хор „Добри Христов“, Мария Станева, основател на фолклорния ансамбъл „Българче“ и Найден Найденов и Добринка Колева - на народния хор. Дълбока следа са оставили художникът Радко Мурзов, Георги Вутев, водил 40 години клуб по радиотехника, Димитър Стамболов със своя струнен оркестър.