България е на полуфинал на Световната купа по хандбал за мъже във Варна

Спорт

27-04-2023, 09:56

Снимка:

БФ Хандбал

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В събота срещаме Куба в битка за място на финала

България е на полуфинал на Световната купа по хандбал за мъже във Варна след трудна победа над Нигерия с 23:19 (13:11) в най-оспорвания мач от началото на турнира.

Българите поведоха с 4:1 след 3 гола на капитана Светлин Димитров и един на Кристиан Василев, но след много силни изяви на вратаря Оладунджое Бабатунде Нигерия намали до 4:5 . Нашите отново дръпнаха с три при 10:7, но нигерийците веднага върнаха два гола. В крайна сметка първата част приключи при 13:11, но и с двама българи с двуминутни наказания – Петко Петков и Михаел Иванов.
Разликата през цялата втора част вървеше между 1 и 3 гола в наша полза. Резервният ни вратар Стефан Димитров, спаси дузпа на звездата на Нигерия Фарук Юсуф, като влезе специално, за да пази 7-метровия наказателен удар. За пръв път разликата в мача достигна 4 гола преднина за България при 22:18 след попадение на Джошкун Якубов. А летящ гол на Михаел Иванов фиксира крайното 23:19.
За играч на мача беше избран отличният ни вратар Николай Петров, който направи 13 спасявания.
Най-резултатен за българите беше Михаел Иванов със 7 гола. 5 добави Светлин Димитров, 4 Владислав Йоргов, 3 Джошкун Якубов, 2 Кристиан Василев, а по 1 Йордан Попов и Божидар Симеонов.

В събота от 18.15 часа срещаме на полуфинал изключително атлетичния отбор на Купа, който спечели група С.
„Напрежението беше адски голямо. Знаехме за какво играем, стана зрелищен мач и постигнахме заслужена победа. Можеше да го решим и по-рано, но ни трябва още опит, малко самочувствие. Всички бяха стресирани, признавам си – дори и аз. За мен колективът е най-важен. При нас няма звезди. Видяхте, че и тези, които влязоха по време на мача допринесоха много за успеха. Абсолютно всички! Сега имаме два дни почивка и мисля, че срещу Куба ще бъдем по-спокойни“, заяви след срещата старши треньорът Илиян Василев.
„Този мач беше изключително емоционален и много важен за нас, защото трябваше да вземем първото място в групата. Благодарен съм на момчетата, на треньорите и на цялата публика в залата. Благодаря от сърце. Помогнаха ми за всяко едно спасяване. Допуснахме много грешки, но важен е крайният резултат. Искам да поздравя и колегата от Нигерия. Представи се супер, но нямаше подкрепата на съотборниците си. Срещу Куба даваме максимума и излизаме да ги победим“, каза играчът на мача Николай Петров.


„Благодаря много на нашата публика. Започнахме колебливо, прибързано, може би заради голямото ни желание. Бяхме сигурни, че ако покажем по-голямо желание от отбора на Нигерия ще вземем мача. Допуснахме много грешки, но се радвам, че се събрахме, показахме българския дух и взехме срещата, което беше най-важното. Може би ни затрудниха най-много в защита заради големината им. Но проблемите ни дойдоха повече от нашите прибързани грешки. Победихме ги със скоростта, която пък предизвика и част от грешките. Мисля, че ги надлъгахме. Може би бяхме по-бързи, по-креативни в завършващия пас и във финалната завършваща фаза“, заяви отбелязалият 4 гола Владислав Йоргов.
В останалите мачове от деня Индия победи Андора с 26:23 (14:10), Австралия надви Молдова с 25:22 (13:9), а Куба разби Гватемала с 27:17 (15:5). Делегат на първата и третата среща беше българинът Михаил Башев.
Регламентът на Световната купа предвижда състезателите в отборите да бъдат на възраст между 16 и 24 години. В съставите могат да бъдат включени и до трима играчи над 24 години.
Всички мачове от турнира се излъчват на интернет страницата b1b.tv, а повечето срещи може да гледате в каналите на телевизия B1B.BOX.
Входът е свободен.