Ефективни наказания за двама българи, естонец и руснак, използвали фалшиви банкови карти

Крими

26-04-2023, 11:08

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Апелативен съд – Варна потвърди ефективните наказания на четирима мъже, използвали подправени банкови карти. Въззивната инстанция измени присъда на Окръжен съд – Варна относно правната квалификация на деянията. Това съобщиха от пресцентъра.
Вадим Ш., Тодор Д., Сергей Ш. и Петър Б. са били признати за виновни от Варненския окръжен съд в това, че в периода от 5 февруари до 1 март 2013 г. в съучастие при продължавано престъпление използвали данни от платежни инструменти - банкови карти, без съгласие на титулярите. Вадим е бил лишен от свобода за 1 година и 6 месеца, Тодор Д. за 1 година и 3 месеца, а Петър Б за 1 година. Сергей Ш. получил 1 година и 6 месеца и бил признат за виновен по още две обвинения: че съхранявал информация за съдържанието на над 100 банкови карти и че държал в големи количества подправени магнитни карти. 

Въззивният съд промени квалификацията на първоинстанционния съд от „използване на данни от платежни инструменти без съгласие на титулярите“ в „служене с платежни инструменти, за които знаели, че са подправени“.

Във френски затвор естонският гражданин Сергей Ш. се запознал с Тодор Д. След като излязъл на свобода Сергей закупувал от специализиран форум нелегално придобити данни за банкови карти без пин код, които впоследствие записвал върху подаръчни карти. Гифткартите се ползвали в различни търговски обекти за разплащане чрез ПОС терминали. По този механизъм подсъдимият решил да работи и в България. Заедно с руския гражданин Вадим Ш. се уговорили да да приложат измамната система. Идеята била картите да се използват чрез ПОС терминали за купуване на скъпи вещи, плащане на услуги и да се продават на други лица. Във Варна Тодор купил 30 гифт карти, а върху тях била записвана информация от реални банкови карти, издавани предимно от банки в Израел. На по-късен етап към тримата подсъдими се присъединил и Петър Б. Четиримата използвали изготвените карти във Варна, София, Бургас и Несебър за покупки на скъпи вещи, нощувки в хотели, питиета в заведение и на бензиностанция. При претърсването на обитавания от мъжете апартамент били намерени карти и техническите устройства, с които върху пластиките били записвани данните на банковите карти.
Присъдата обжалва само Петър Б., като помоли да бъде оправдан. Адвокатът му обясни, че той не е знаел нищо за процесните карти. За Вадим Ш. производството и пред втората инстанция протече задочно, тъй като е в неизвестност.


Варненският апелативен съд е категоричен - безспорно са извършени престъпления и техни автори са именно четиримата подсъдими. Според втората инстанция обаче възприетата правна квалификация не отговаря на установените факти. Престъпната дейност, изразяваща се в използване на данни от платежни инструменти без съгласието на титулярите касае само истински платежен инструмент. Защото ако е подправен, съгласие на титуляра изначално липсва. Доколкото в настоящия случай подсъдимите са използвали неистински банкови карти, те следва да отговарят за това, че са си служили с платежни инструменти, за които знаели, че са подправени.
Решението на Апелативния съд подлежи на обжалване пред ВКС.