България стартира Световната купа по хандбал с убедителна победа над Азербайджан

Спорт

26-04-2023, 09:40

Снимка:

БФ Хандбал

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Надвихме азерите с 30:19, Светлин Димитров е играч на мача

България стартира с убедителна победа срещу Азербайджан Световната купа по хандбал за мъже в Двореца на културата и спорта във Варна (25-30 април).
Българите бяха по-постоянни през първото полувреме и систематично увеличаваха разликата, която стигна до 5 точки (14:9) в последните секунди след бърза контраатака и гол на изненадващо бързо възстановения от контузия Николай Генов.

Втората част стартира с три безответни гола за нашите и 17:9, а при 22:12 за пръв път поведохме с 10 точки разлика, за да се стигне до крайното 30:19 (14:9), фиксирано отново след бърза контра в последните секунди, завършена от Владислав Йоргов.
За играч на мача беше избран българският капитан Светлин Димитров, който реализира 7 гола. По четири добавиха Михаел Иванов и Петко Петков, с по три са Джошкун Якубов и Владислав Йоргов, с по два Кристиян Василев, Николай Генов и Божидар Симеонов, а с по един Преслав Станчев, Йордан Попов и Тодор Калчев.

„Доволен съм от победата. Винаги, когато побеждаваме, аз съм доволен и се радвам независимо срещу кой отбор е успехът. Доволен съм, че успяхме да използваме всички 14 играчи. Всички показаха желание. Все пак е първи мач и от началото бяхме малко стресирани, но после нещата си дойдоха на мястото. Доволен съм от абсолютно всички. Нямаше звезди, бяхме един отбор“, каза старши треньорът Илиян Василев, който изпробва и някои тактически схеми за мача с Нигерия.
„Винаги е много трудно да влезеш в първия мач на даден турнир. Има емоции, стрес. Смятам, че успяхме в някаква степен да се концентрираме, въпреки че началото беше доста трудно с доста грешки. Но после се отпуснахме и нещата тръгнаха. Показахме доста стабилна защита, в нападение имаме да чистим грешки, но това ще го говорим в съблекалнята. Като цяло съм доволен от мача. Чака ни много сериозна среща с Нигерия и се надявам да си починем добре и да дадем всичко от себе си“, каза Димитров.
Той допълни, че отборът има нужда от самочувствие и всеки един мач е надграждане.
„Не можем да си вадим големи заключения от този мач, тъй като Азербайджан е един от по-слабите отбори на този турнир. В защита започнахме добре, в нападение имаше някои грешки, но важното е, че записахме първа победа. Друго е, когато тръгнеш с удпех. Настройката ни срещу Нигерия е само за победа. Амбициите са ни колкото се може по-напред, защо не и златото. Да се надяваме и публиката да дойде и да ни подкрепи както го направи000 срещу Азербайджан. Благодаря им. Те бяха осмият ни играч“, заяви отбелязалият 4 гола Михаел Иванов.
В откриващия мач на първенството в Двореца на културата и спорта Андора надви трудно Малта с 29:27 (15:17). Нашата двойка съдии Георги Дойчинов и Юлиан Горецов свири втората среща от програмата между Кипър и Македония. Кипър спечели с 35:31 (19:13). В най-интригуващия трети мач Куба надви Великобритания с 32:28 (13:14). Един от тези два отбора е потенциален съперник на България за полуфиналите в зависимост от това коя позиция заемем в групата. Делегат на първата и третата среща беше българинът Михаил Башев.
В 19 часа на 26 април (сряда) е вторият мач на България от група D срещу Нигерия. Ако го спечелим, печелим групата и отиваме на полуфинал в битката за медалите.
Регламентът на Световната купа предвижда състезателите в отборите да бъдат на възраст между 16 и 24 години. В съставите могат да бъдат включени и до трима играчи над 24 години.
Всички мачове от турнира се излъчват на интернет страницата b1b.tv, а повечето срещи може да гледате в каналите на телевизия B1B.BOX.