Сайтът на Международната федерация по хандбал: Голмайстор №1 на СК за всички времена Светлин Димитров повежда България

Спорт

25-04-2023, 12:13

Снимка:

БФ Хандбал

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Сайтът на Международната федерация по хандбал (IHF) направи специален материал за България и нашия капитан Светлин Димитров преди старта на Световната купа за мъже в Двореца на културата и спорта във Варна (25-30 април).

За четвърти път от четири издания България ще участва в Световната купа на IHF. Българите ще бъдат допълнително мотивирани от факта, че са домакини на това издание, започва статията на Международната федерация.
Общото за всичките четири издания за България е звездата на отбора Светлин Димитров, който е и голмайстор за всички времена на Световната купа със 184 гола, като стана голмайстор на изданията в Косово 2015 и България 2017. 32-годишното дясно крило прекара последните 13 години от кариерата си във Франция, преминавайки в първодивизионния „Шартр“ - през 2020 г. Той направи добър сезон през последните месеци, като отбеляза 55 гола през първите си 24 мача за своя клубен отбор“, продължава материалът.
От Международната федерация разговаряха със Светлин преди старта на турнира.
„Разбира се, научих основите на хандбала, АБВ-то, да го наречем в България, но животът във Франция ми помогна да се изградя като играч и да развия играта си. Сега, в Шартр играя с отлични състезатели срещу някои от най-добрите хандбалисти в света“, казва Димитров за IHF.info.
Той без съмнение е лидерът на сегашната българска селекция, но не обича да го наричат ветеран – „Все още съм само на 32 години“, смее се той. Но е факт, че привнася много опит сред младите си съотборници.
Българите със сигурност са амбицирани да играят пред своите фенове, приятели и семейства и ще се опитат да повторят отличния турнир в Грузия 2019, когато се класираха на трето място, осигурявайки си бронзовия медал.
„Наистина е чест и голямо удоволствие да играя пред нашите фенове. Ще дадем всичко от себе си, за да постигнем много добър резултат в това състезание. Последния път, когато бяхме домакини на Световната купа за мъже, завършихме на седмо място. Сега искаме повече", добавя 32-годишното дясно крило.
Тогава, преди шест години, във Велико Търново Димитров добави втората си голмайсторска титла, а в Грузия 2019 беше обявен за най-доброто дясно крило на турнира.
Той знае, че амбициите са високи, но като играч, който е видял всичко, предпочита да смекчи очакванията преди началото на турнира, в който България е в група с Азербайджан и Нигерия.
„Нека не говорим за това, че сме фаворити или други подобни неща, преди дори да сме започнали състезанието. Разбира се, имаме предимство да играем на наш терен, но се изправяме срещу трудни съперници, добри отбори, така че имаме нужда да сме на нокти“, казва Димитров.
Тъй като дясното крило на България вече пише история в предишните издания на състезанието, трета голмайсторска титла в четири издания може да изглежда като огромно постижение. Но тази индивидуална награда цел ли е за него?
"В никакъв случай. Ако успея да помогна на отбора си и да създам добри резултати, това е повече от отбелязан гол за мен. Имаме млад отбор и искаме да спечелим няколко мача тук. Това е целта и ще се борим за нея“, казва дясното крило на България.
Възможностите за грешка са сведени до нула в това състезание, тъй като само победителите в групите се класират за полуфиналите и остават в борбата за трофея. За това стартът е от решаващо значение за всяка страна. Особено за България като домакин, за да получат необходимия импулс.
Откриващият мач на българите е срещу Азербайджан - страна, която вече е изиграла официални международни мачове през януари, като спечели срещу Малта и загуби срещу Кипър и Великобритания в квалификационната фаза 1 на EHF EURO 2026.
България спечели първия си мач на Световната купа само веднъж, през 2019 г., и това им донесе късмет като те се озоваха на подиума. Нова победа е задължителна във вторник, в последния мач от деня на откриването на България 2023.
Но за пореден път Димитров проповядва предпазливост.


„IHF направи доста големи крачки в опитите си да помогне на нации като България и другите отбори тук, да развият хандбала. Затова трябва да използваме този шанс и да вървим напред, защото потенциалът е налице. Трябва да направим хандбала по-популярен в България“, завършва Димитров.
България стартира Световната купа в 19 часа във вторник (25 април) с мач срещу Азербайджан. Отново в 19 в сряда (26 април) срещаме Нигерия.
Откриващият мач на първенството в Двореца на културата и спорта е Малта – Андора от 12.15 часа на 25 април.
Регламентът на Световната купа предвижда състезателите в отборите да бъдат на възраст между 16 и 24 години. В съставите могат да бъдат включени и до трима играчи над 24 години.
Всички мачове от турнира ще се излъчват на интернет страницата b1b.tv, а най-интересните срещи ще може да гледате в каналите на телевизия B1B.BOX.