Прокурори от Добрич се срещнаха с ученици от 11 клас и разговаряха с тях по важни теми от ежедневието

Животът

24-04-2023, 12:46

Снимка:

Апелативна прокуратура Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Прокурорите Милена Любенова и Даниел Илиев – говорители на Окръжната и Районната прокуратури в Добрич, се срещнаха днес с ученици от 11 А клас на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в града. Това съобщиха от пресцентъра.
Магистратите предоставиха на класа издания на Конституцията на Република България и запознаха младежите с техните основни конституционни права и задължения. Разговаряха с тях за ролята и мястото на Прокуратурата в структурата на Съдебната власт в страната, както и за основните функции на прокурорите, за техните правомощия, отговорности и значението на работата им. Разказаха им за избора на професията и за трудностите, с които всеки се сблъсква по своя професионален път.
Освен това обърнаха внимание на някои много актуални към днешния ден теми, свързани с престъпленията с наркотични вещества – държане, употреба, разпространение, управление на автомобил след употреба на забранени субстанции. Учениците се запознаха с наказанията, предвидени от закона за този вид противообществени прояви, и с последствията, които извършването им може да има. Активно задаваха въпроси младежите от Добрич и успяха да впечатлят със своята любознателност.
Прокурор Любенова и прокурор Илиев дискутираха с тях и компютърните престъпления, както и създаването и разпространението на порнографски  материали.
Срещата донесе положителни емоции и за двете страни и е част от поредица, която Окръжната и Районната прокуратури в Добрич са организирали с ученици от областта, с жители на малки населени места, с възрастни хора, с уязвими групи и други.