Главният архитект е отстранен от длъжност

Мисия Варна

21-04-2023, 14:00

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На 19.04.2023 г. кметът на Варна поиска от главния архитект на общината да депозира оставката си до края на деня. Тъй като оставката не бе подадена в указания срок, е образувано дисциплинарно производство и Виктор Бузев е отстранен от длъжност.

Оставката на главния архитект беше поискана заради опити за незаконосъобразни действия, които водят до обосновани предположения за зависимости. Пример за това са опитите на главния архитект в разрез с вътрешните правила, становищата на юристите и публично обявената в медиите позиция на кмета Иван Портних, да подпише разрешенията за поставяне на стотици незаконни бараки в курорта Златни пясъци.

Други мотиви са липсата на цялостна визия за развитието на града, пасивност по отношение на ключови теми като опазване на паметници на културата, презастрояване в отделни зони, липса на организация при функционирането на Експертния съвет по устройство на територията /ЕСУТ/, за което алармират и браншовите организации, двойни стандарти в работата на ЕСУТ, пасивност по отношение на ключови проекти като Дупката, превръщането на къщата на Антон Новак в музей и други. Без да има право главният архитект е подписал разрешителното за поставяне на незаконните преместваеми обекти към ресторант Хоризонт в сърцето на Морската градина. Кметът е научил от медиите и за разрешителното за строеж на мястото на баня Гъбата.