Държавната администрация на Радев във Варна изпълнила политическа поръчка на ПП/ДБ

Мисия Варна

29-03-2023, 17:00

Снимка:

Община Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В последния възможен срок и дни преди края на предизборната кампания, областният управител на Варна, назначен от президента Радев, връща в съда част от бюджета на града за миналата година. Това се случи под партийния надзор на ПП-ДБ и на практика е прекрасно подаване на топката към „Промяната“, пише местният сайт „Варна Новини“.

„Областна управа и Министерство на туризма 2 години покровителстват незаконните обекти на Златни пясъци и връщат приходна част от бюджета за 2022 г.“, обясни кметът на града Иван Портних на брифинг, във връзка с обявената вчера „Позиция на Марио Смърков, областен управител на област с административен център Варна по повод Решение № 310/10.03.2023г. на Административен съд Варна“, в присъствието на бившия областен управител от „Промяната“ и неговият заместник от ДБ.

Иван Портних добави още, че по този начин „всички заедно (ПП-ДБ в симбиоза с държавната администрация във Варна, назначена от Румен Радев) вкарват бюджета на града в задънена улица, защитавайки не интересите на варненци, а на „незнайно“ кой!“

Портних припомни, че президентът Радев нарече „Промяната“ шарлатани и допълни, че в случая може да говорим за „Шарлатани, търсещи шарани, но няма да им се получи – в морето шарани няма! Цената на шарлатанията обаче ще я плащаме всички заедно.“

По темата за законността на решението на областният управител отношение взе председателят на ОбС Варна, юристът Тодор Балабанов.

„Има решение на ВАС, което ясно и точно, с железни мотиви казва, че решението на ОбС Варна за бюджета за 2022 г. е взето при спазване на всички процесуални правила, както и при всички изисквания на действащото в Р България законодателство“, коментира той.

Според Балабанов мотивите на Смърков са изцяло политически, като каза, че в жалбата няма нито един правен аргумент, а цитати от тълковния речник и философствания, които няма как да оборят решението на ВАС.

Председателят на ОбС Варна сподели още, че след като не разполага с достатъчно компетентен юридически екип, за 17 месеца на поста Смърков е имал възможност да си създаде такъв. Имал е възможност и да получи компетентна помощ от университетски преподаватели, които биха му обяснили, че може да обжалва решението на Общински съвет единствено по законосъобразност, а не по целесъобразност.

Тодор Балабанов изказа предположение, че някой се опитва да се скрие зад некомпетентността на юридическия екип на Областна управа и с да забавя процедурата и в съда.

Според него зад акта на Смърков прозира и персонална атака към съда.