Традициите в производството на селскостопански храни и продукти на 5 черноморски страни обсъждат на форум във Варна

Мисия Варна

27-04-2022, 13:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Организатор на проявата е Висшето училище по мениджмънт в морската столица

Висше училище по мениджмънт (ВУМ) организира Международна конференция, която ще разгледа традициите в производството на селскостопански храни и продукти на 5 черноморски страни и съответно, ще обсъди потенциала им за осигуряване на местен и регионален подем. Форумът ще се проведе на 28 април (четвъртък) в конферентната зала на ВУМ (гр. Варна, ул. Оборище 13А, ет. 4), с начален час на регистрацията 9,30 ч.

Основен фокус на събитието са популярните напоследък „географски означения за произход“ или знаците на Европа за качествени храни и напитки. Символите „защитено географско указание“, „защитено наименование за произход“ и „храни с традиционно специфичен характер“ целят да подчертаят специфичното ноу-хау, автентичността и характерните агроекологични условия, съдействали за производството и уникалността на даден продукт или храна. Тези символи предоставят редица ползи, както за доходите на самите производители, така и за социалното и икономическо развитие на тяхната общност. Те създават и условия за промотиране на културното наследство на съответната държава.

Официален старт на конференцията ще даде Заместник ректора по научноизследователската дейност на ВУМ – проф. Станислав Иванов и представител на Министерството на вътрешните работи (сектор Македония и Тракия) на Република Гърция – Анастасиос Зафейридис. Към тях ще се присъедини и Иво Христов – член на Европейския парламент, който в свое видео-обръщение ще приветства участниците и ще представи европейската политика за качество и предназначението на географските указания. 

Същинската част на обсъждането ще бъде поставено от представянето на политиките за качество на селскостопански продукти и храни в България, което ще направи лично Георги Събевполитически съветник в Европейския парламент, бивш заместник министър на земеделието в два служебни кабинета и инициатор на Националната програма за местни традиционни и регионални традиционни продукти. Потенциалът и устойчивостта на българските храни и селскостопански продукти ще бъде по-обстойно разгледан в презентацията на експертите от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН (ИБЕИ – БАН) и в представянето на Добруджанския земеделски институт – гр. Генерал Тошево на тема „Местните традиционни, пренебрегвани и нововъведени зърнени култури като източник на храна“.

В рамките на форума ще бъдат последователно разгледани националните системи за традиционни храни на Гърция, Румъния, Молдова и Украйна, като участващите експерти ще разкажат, както за постиженията си по придобиване на географски означения за произход, така и за перспективите и предизвикателствата в тази посока.

Обсъждането на теми от взаимен интерес и обмяната на идеи между участниците в семинара ще се случи в рамките на заключителната кръгла маса.

Събитието е отворено за всички с интерес от темата и участието в него е напълно безплатно.

Поради ограничения брой места е необходима предварителна регистрация (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfWEuK5at6NNCvFEyg4FcyjdLI6kpAOkyofzaeKWPg2HyF-vA/viewform)