Ученици и учители от 3 страни прие варненското СУ „Гео Милев“

Мисия Варна

27-04-2022, 12:00

Снимка:

СУ Гео Милев

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Те ще работят по модул, свързан с човешките права и отговорности

Ученици и учители от Италия, Полша и Испания гостуват в Средно училище „Гео Милев“. Те са участници в  проект ACTIVE по програма „Еразъм+“. Учениците, на възраст от  15 до 18 години, работят по заложените в проекта теми в своите училища и по време на съвместните срещи във  всяка страна.

На международната среща във Варна те ще работят по модул  свързан с човешките права и отговорности, основни  човешки ценности, Харта на основните права  на ЕС.

По време на съвместната работа учениците ще обсъждат различни казуси, ще изготвят материали, като използват дигитални приложения, ще участват в ролеви игри.

Групата от 30 чуждестранни гости, заедно с ученици от СУ“ Гео Милев“ ще гостува във  ВСУ „Черноризец Храбър“, с който училището има договор за сътрудничество. Те ще посетят  лабораториите по криминалистика, учебната съдебна зала,  ще слушат лекция за човешките права  подготвена от петокурсничката по право Тансу Осман. В учебните радио и телевизионен център ученици от всяка държава ще запишат видеоклип и подкаст по теми от проекта.

В програмата е включено посещение в Окръжен съд Варна, където учениците ще разберат от съдия Ирена Петкова, как са защитени правата на децата в един съдебен процес, кога и как се изслушват децата в съда и още теми, които засягат техните права.

 Участието на институции ще представи професионална гледна точка към темите и ще даде допълнителна стойност на дейностите.

Основни  цели на проекта са учениците да развият ключови умения като критично мислене, креативност и умения за самостоятелно учене, да придобият граждански компетенции и способност да участват пълноценно в гражданския и социален живот, да използват интернет и дигиталните технологии безопасно, интелигентно и с образователна цел.

Дейностите са организирани в пет модула: Колко сме грамотни /медийно и дигитално/; Аз и мрежата; Медиите - какво ни казват; Човешки права- задължения и отговорности Ние можем да променяме/ активно гражданство/.

Първата международна среща по проекта се проведе през м.ноември 2021 г. в Римини-Италия. Предстоят срещи в Испания и Полша.



Снимка на Деня

Щрихи от Плевен