Изложба графика „Екслибрис Презареждане“ представя Арт Галерия Ларго

Варна Лайф

27-04-2022, 09:00

Снимка:

Графика Румен Ненчев - Цвете

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За участие в четвъртото издание на конкурса на адреса на галерията са получени творби от 210 автори от 38 държави

От 27 април 2022-ра година Арт Галерия Ларго за пети път ще представи на варненската публика изложбата-графика „Екслибрис Презареждане“. Традиционно в тези изложби представяме непоказвани творби от последното издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна. За участие в четвъртото издание на конкурса на адреса на галерията бяха получени творби от 210 автори от 38 държави. Почетното жури на конкурса имаше нелеката задача да определи селектираните, призьорите и да подбере творбите за изложбата и за каталога на конкурса сред 574 изпратени творби. Експозицията с победителите и селектираните в четвъртото издание на конкурса беше открита през септември 2021 година. В текущата изложба ще покажем творби, одобрени за участие в конкурса, които не бяха включени в каталога или в изложбата през септември. Ще видим непоказвани творби на световноизвестни имена като Иржи Бразда, Шигеки Томура, Лембит Лохмус, Луиджи Казалино, Васил Фенчак, Олег Набока, на победителя в конкурса Иван Русачек, както и творби на по- млади автори като Федор Шурмельов, Марина Жвирбля, Михайло Дримайло и други. Варненската публика ще може да се докосне до магията на българската графика чрез някои от творбите на Калина Кралева, Веселин Дамянов- Вес, Майа Чолакова, Петър Чиновски и др.

В изложбата специално участие имат и трима обичани български майстори на графиката- Димитър Каратонев, Румен Нечев и Христо Найденов. Димитър Каратонев ще се представи с няколко приказни графики, посветени на малкия град и морето. Румен Нечев, който беше член на Почетното жури в четвъртото издание на конкурса, участва със седем творби, изработени в неговата специална авторова техника и върху ръчно правена хартия. Христо Найденов, който е носителят на първата награда на името на Йордан Петков в четвъртото издание на биеналето, ще представи 12 графики, посветени на дванадесетте зодиакални знаци. Христо създава творбите през 2019- та година, специално по покана на голяма китайска галерия.

Откриването ще е на 27 април, сряда, от 18:00 часа в Арт Галерия Ларго на ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 17 май 2022. Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура".

Повече за специално гостуващите художници:

Димитър Каратонев е роден през 1978 г. в гр. Харманли. През 1996 година завършва ППГ „Васил Левски“ гр. Хасково в паралелка изобразителни изкуства. През 2005 година завършва специалност графика във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. От 2007 година членува в Съюза на българските художници. Участва в множество национални и международни изложби за графично изкуство, в това число международни биеналета и триеналета на графиката в Токио, Кремона, Гливице, Напока, Истанбул, Лодз, Буенос Айрес. Организирал над 20 самостоятелни изложби в Киев, София, Пловдив, Бургас, Варна, Сливен, Харманли. Носител е на множество награди, някои от които: награда от галерия „Буларт“ за графика (2001), Награда за млад български график на биеналето за хумор и сатира в изкуството, Габрово (2003), Диплома и медал от биенале „Ex Libris“ в Полша (2007), Диплома за графика от биенале „Малки форми“ – Плевен (2008), Награда за рисунка на национално биенале на рисунката - Велико Търново (2015), Трета награда за графика на национална изложба Сирак Скитник -Сливен (2019), Награда за графика на биенале „Приятели на морето“ – Бургас (2020), Награда за живопис на балканско квадринале „Митове и легенди от моят народ“- Стара Загора (2020) и др. Живее и работи в Харманли.

Румен Нечев е роден през 1959 г. в град Смолян. През 1978 завършва Художествената гимназия в Казанлък, а през 1986 година се дипломира във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, със специалност „Графика“, в класа на проф. Христо Цацинов. Член е на СБХ, както и на Дружествата на пазарджишките и на пловдивските художници. Румен Нечев има над 30 самостоятелни изложби в България и в чужбина, както и участия в редица международни проекти, биеналета (Истанбул, Пекин, Сапоро, Сент Никлас, Варна и др.) и триеналета на графиката (Банкок, Канагава, Белград, София и др.). Носител е на повече от 20 различни престижни награди за творчеството си, някои от които са Втора награда и сребърен плакет на шестото Международно биенале на графиката, Варна (1991), Първа награда на Биеналето на малките форми, Плевен (2002), Първа награда за графика на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, Габрово (2003), Награда на фондация „Св. Св. Кирил и Методий” в ХІІ Международно биенале на графиката, Варна (2003), Награда за графика в Биенале „Приятели на морето”, Бургас (2012), Почетна награда за графика на Международен симпозиум „Оскар Кокошка”, Австрия (2012), Награда „Пловдив” за изобразително изкуство (2013), Регионална награда „Алианц – България” за графика (2014) и други. Негови творби са собственост на НХГ - София, Градските Художествени Галерии в София, Пловдив, Бургас, Пазарджик, Колекция „Хелмут Мюлер” – Германия, Графичен кабинет „Ауербах” – Германия, Графичен кабинет при ДПХ – Пловдив, Графичен кабинет при ДБХ – Бургас, Графичен кабинет при Международно биенале на графиката – Варна, Графична колекция „Щайнер”, Батщебен, Германия, exlibris колекции (Белград, Пескара, Сент Никлъс, Анкара, Пекин), както и частни колекции в страната и чужбина. Живее и работи в Пловдив.

Христо Найденов е роден на 15 май 1971 г. в град Горна Оряховица. От 1994 г. до 1999 г. изучава графика в класа на проф. Никола Хаджитанев във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. От 2000 г. Найденов е асистент по графика в катедра „Графика“ във Великотърновския университет. Работи в областта на миниатюрата, илюстрациите и екслибриса. Има няколко самостоятелни изложби в България, Китай и участия в много екслибрис конкурси. Печели Почетна грамота в първото и третото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна (2014, 2018), във второто му издание е носител на Специална награда за особени творчески постижения на името на Едуард Пенков (2016), а в четвъртото издание на конкурса беше отличен с първа награда на името на Йордан Петков (2021). Найденов е носител на награди от конкурси в България, Китай, Полша и др. Един от 35-те български участници в представителната изложба- графика "Рози и лъвове", курирана от Директора на Галерия Ларго Нели Вълчева и представена в Милано в рамките на 10-тия Международен екслибрис конкурс "Библиотека Бодио Ломнаго" през 2019 година. Живее и работи във Велико Търново.