По повод Световния ден на земята: Ученици от Девня засадиха плодни дръвчета и разсад за зеленчуци

Мисия Варна

22-04-2022, 08:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В града направиха първите стъпки за възраждането на добрата и образователна традиция на опитното поле

По повод Световния ден на земята, 22 април, представители на бизнеса, местните власти и ученици от Девня направиха първите стъпки за възраждането на добрата и образователна традиция на опитното поле в града.

Зелената инициатива е по идея на кмета на Община Девня, Свилен Шитов, и се осъществи с подкрепата на бизнеса в лицето на трите големи индустриални предприятия на територията на общината.

Представители на общината, бизнеса и ученици от професионалните паралелки в СУ "Васил Левски" в Девня, поставиха началото на инициативата, като засадиха плодни дръвчета и разсад за зеленчуци. Изградена е оранжерия и предстои монтиране на система за капково напояване. Учениците от СУ „Васил Левски“ ще продължават да полагат грижи за опитното поле на Девня. Намеренията са то да продължава да расте, цъфти и да дава плодове. Освен зелена,  инициативата е също и образователна, като ще даде полезни практически знания и умения на учениците.

По време на събитието Свилен Шитов, кмет на община Девня, заяви: "За мен ще е удоволствие ако от тук нататък се намери сериозна група деца, които с наша помощ да се грижат за това хубаво местенце. Идеята ни е днешните ученици да знаят, че плодовете и зеленчуците не растат в магазините, а идват от земята и изискват много грижи и труд." Директорът на СУ „Васил Левски", Станислава Налбантова, определи инициативата като много полезна и важна за образованието на учениците. Събитието зароди и идеята всеки завършващ випуск от училището да засажда свое дръвче в градината и да се грижи за него.

Бизнесът и Община Девня ще продължат заедно да подкрепят поредната добра съвместна инициатива в подкрепа на образованието и развитието на младите хора в региона.