Ученици от три варненски гимназии се запознаха с космическото право

Животът

20-04-2022, 18:54

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Инициативата е на Апелативен съд – Варна и Планетариума на Висшето военноморско училище

Съдебната зала на Варненския апелативен съд се оказа тясна, а два часа – недостатъчни, за да поберат интереса на учениците от три гимназии към космическото право. Над 30 младежи от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“, Частната профилирана гимназия по информационни технологии и обществени комуникации „Антоан дьо сент-Екзюпери“ и Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" участваха „като страни“ в процеса на Апелативен съд – Варна и Планетариума на Висшето военноморско училище.

„Председател“ на второто Планетарно заседание бе търговският съдия Георги Йовчев, а „докладчик по делото“ – наказателният съдия Светослава Колева. Двамата обясниха приложението на наказателното и на гражданското право в търсенето на отговорност при извършено престъпление или за причинени вреди. Младите хора научиха как се прилага националното законодателство при спорове както на Земята, така и в космоса. Учениците разбраха, че е напълно възможно „космическо дело“ да бъде разгледано в българска съдебна зала. Български съд например може да разгледа наказателния процес в случай на престъпление, извършено на българска територия /каквато подобно на плавателните съдове, са летателните средства и космическите апарати/ или от български гражданин в чужбина /каквато е космосът/, или ако от деянието, извършено от чужденец, е засегнат интересът на Република България или на неин гражданин, разказа съдия Колева.

„С навлизането на човека в космоса, неговото оцеляване ще бъде все по-свързано с изкуствения интелект – представете си космически кораби, чийто системи за поддръжка се управляват от изкуствен интелект. Този „разум“ обаче може да вземе решение, което да доведе до смърт на член на екипажа или до агресия срещу друг летателен апарат. Кой тогава ще носи отговорност? Вие и вашите деца ще решавате тези проблеми, не само от техническа, но и от морална, човешка и правна гледна точка. Това, в което ние като ваши родители можем да ви помогнем, е превръщането ви в добри човеци. Ако научите това, няма да се загубите по пътя си във времето и пространството“, беше посланието на съдия Светослава Колева.

Съдия Георги Йовчев пък припомни основния принцип в правото: „Не вреди другиму“. Юристът подчерта, че първоначално субектите на международното космическо право са били изключително държавите. След комерсиализацията на космическите дейност, кръгът вече е разширен до международни организации и частни търговски компании. Извършваните от тях дейности могат да нанесат вреди, за които те да носят имуществена отговорност. А видовете гражданска отговорност са договорна или за вреди от непозволено увреждане. Съдия Йовчев заключи, че тогава се прилага правилото „който причини виновно вреди другиму, следва да ги поправи“.

„Страните в процеса“ получиха материали, които да им помогнат в подготовката за ученическите дебати. Ръководителят на диспута доц. Румен Стоянов от Висшето военноморско училище разясни правилата, по които ще се проведе Третото съдебно заседание. Събитието ще сблъска тезите по въпроса „Съперничество или сътрудничество при решаването на проблема с космическите отпадъци?“. Така в края на учебната година ще приключим съдебния процес „Космически отпадъци“ и ще пристъпим към разглеждането на  делото „Космически туризъм“.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен