До месец ще е готово новото рибарско пристанище в Бяла

Мисия Варна

20-04-2022, 12:00

Снимка:

Община Бяла

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Инвестицията е в размер на 390 000 лева

На 75% е готово рибарското пристанище „Чайка“ в Бяла, съобщи кметът на общината инж. Пеньо Ненов. Пристанището в морския град единствено дава пристан за рибарите от околните територии в района на Централното Черноморие.

Модернизацията на пристанището е по проект „Оборудване на рибарско пристанище „Чайка“, а стойността на инвестицията е в размер на 390 000 лева, отбелязва Радио Варна.

"Местата за домуване на рибарски кораби бяха ограничени и в лошо състояние и това налагаше необходимостта пристанището да бъде оборудвано със съвременни понтони за рибарските лодки. Общата дължина на осемте нови понтонни кейове е 96 метра, а всеки един от тях е с ширина 2.5 метра.

На този етап понтоните са вече поставени. Остава свързването с ток и вода за плавателните съдове, както и вземането на разрешенията", разказва Пеньо Ненов.

"С модернизирането на рибарското пристанище в Бяла ще се подобрят функционалността му, както и инфраструктурата и качеството на услугите към местните рибари. Това ще създаде предпоставки за запазване на поминъка им и повишаване на тяхната конкурентоспособност", добави още инж. Ненов.

Очаква се новите съоръжения да бъдат готови за използване до средата на месец май.