Условна присъда за измама наложиха на 60-годишен

Крими

19-04-2022, 16:05

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

С цел да си набави имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у двама варненци, че ще закупи от автомобилно представителство в град Солинген, Германия и ще достави до сервиз в Бургас, два леки автомобила от марките „Фолксваген“ и „Пежо“

60-годишен мъж беше признат за виновен, че с цел да си набави имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у двама варненци, че ще закупи от автомобилно представителство в град Солинген, Германия и ще достави до сервиз в Бургас, два леки автомобила  от марките „Фолксваген“ и „Пежо“. Деянието е извършено в условията на продължавано престъпление в период от неустановена дата през м. ноември до неустановена дата през м. декември 2019 г. във Варна. 

         Подсъдимият обещал на двамата потърпевши, че ще им достави избраните от тях по посочени марки и описание автомобили срещу предварително заплащане, като ги уверил ще получат колите на място от сервиз в гр. Бургас, придружени с гаранция и подарък масло с филтри. Сумите за покупка на автомобилите били платени на подсъдимия, но на уговорената за доставка дата в края на м. януари 2020 г. той ги уведомил, че ще има забавяне. В течение на още няколко месеца подсъдимият поддържал невярна представа, че автомобилите ще бъдат докарани в България. Впоследствие, след многократни отлагания, различни обяснения за случващото се и отказ да възстанови парите на пострадалите, те подали сигнал за  измамата в полицията. Причинената имотна вреда на двамата варненци е в общ размер на близо 8000 лева. 

         60-годишният подсъдим е неосъждан. Наложеното му с присъдата на Варненския районен съд наказание е една година лишаване от свобода, отложено с 3 г. изпитателен срок. Съдебният акт подлежи на обжалване в 15-дневен срок.