30 лева за килограм агнешко по Великден

Мисия Варна

17-04-2022, 19:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Цена от 21-22 лева за кг. означава, че това месо не е отгледано в България и е било замразено, предупреждават производители

Прясното, качествено добруджанско агнешко месо тази година ще бъде рекордно скъпо. В някои магазини то вече е над 25 лева за килограм, а се прогнозира, че за Великден ще стане 30 лв., информира Про Нюз Добрич.

Георги Даков е собственик на овцеферма в генералтошевското село Сираково, продава месо в магазини в Каварна и във Варна. Според него цената от 7-8 лева за килограм живо тегло, която предлагат изкупвачите на агнета, е ниска. Дори подозира, че има уговорки между търговците да не дават повече от тази цена.

„Миналата година трупното агнешко месо се продаваше на 14-15 лв/кг. в магазините. Няма как и сега да е така, след като фуражната царевица от 300 лв./тон вече е 600 лв./тон. Токът е двойно и тройно по-скъп, дизелът скочи, общо-взето всичко е по две. Този, който говори за спекула, нека да заповяда при мен и да види какви разходи имам за зърно, груб фураж, протеини, как се плащат сметки и заплати“, коментира фермерът.

Има обяви за 10 лв./кг. живо тегло, но според него и това е малко. Агнешкото от фермата му ще се продава от следващата седмица в магазините му за 27 лева за килограм трупно месо, цяло или половинка, а за котлети или само бутче цената ще бъде над 30 лева.

„Цена от 21-22 лева за кг. означава, че това месо не е отгледано в България и е било замразено. Аз имам клиенти, които казват: Не искаме да купуваме вносно, замразено, искаме от тебе прясно месо, защото знаем, че ти отглеждаш животните така, както едно време бабите и дядовците ни,  храниш ги с добра храна. И 30 лева да кажеш, ще вземем по-малко, но от тебе.“ „Замразеното агне като качество и вкус съвсем не прилича на прясно закланото. Аз много обичам агнешко, но не съм ял от август миналата година, когато свършиха моите агнета“, споделя Даков.

Миналата седмица в Каварна прясното българско агнешко се е продавало за 30 лева за килограм. Има прогнози, че преди Великден цената може да скочи още, също и за Гергьовден. В последните години много овцевъди и говедовъди се отказаха от бизнеса, казва Даков, както и колегата му животновъд Ивелин Борисов, чиято ферма е в с. Ал. Стамболийски. Той също смята, че 7-9 лева за килограм живо тегло са малко.