Навръх Цветница: Концерт от модула „Варненско лято за деца“

Варна Лайф

17-04-2022, 08:00

Снимка:

Община Варна / Пресцентър

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Музиканти от НУИ „Добри Христов“ ще изпълнят творби от класическата, фолклорната и филмовата музика, от 11 часа, във Фестивалния и конгресен център

Поредният концерт от образователния модул  „Варненско лято за деца“, организиран от Община Варна, ще звучи навръх празника Цветница - 17 април, от 11 часа, във Фестивалния и конгресен център. Малки танцьори и музиканти от НУИ „Добри Христов“ ще изпълнят творби от класическата, фолклорната и филмовата музика.


Спектакълът ще бъде открит с „Пролетни гласове“ на Йохан Щраус, изпълнен от Младежкия симфоничен оркестър на музикалното училище, с диригент Страцимир Павлов, и малки балерини и балетисти. Педагозите от специалност „Класически танц“ Десислава Стойнешка и Елица Калова са подготвили пролетни хореографии - фрагменти от балета „Арлекинада“ на Дриго и операта „Селска чест“ на Маскани, които ще бъдат пресъздадени от ученици.
Емоция в концерта ще внесат малките цигулари от ансамбъл „Виолино“ в акомпанимент на рояла на Радослава Байчева и ударни – Благовест Ангелов. Трио китари и струнен оркестър при НУИ „Добри Христов“ ще изпълнят каватина от филма „Ловецът на елени“ под палката на Стефан Славчев.


За почитателите на българското народно творчество пролетни ритми ще донесат децата от фолклорните паралелки. Трио гайди ще изпълни „Варненска импресия“, обработка и аранжимент на Красимир Кондов. Детски фолклорен ансамбъл, воден от Иванка Друмева и Недко Царев и кавалджийска група с ръководител Николай Докторов, ще поднесе пъстри фолклорни мотиви. Десетокласничката Славея Славейкова ще изпълни песента „Калинина майка“. Фолклорната плетеница ще завърши с ефектен "Пазарджишки танц" на ученици с преподавател Радослав Иванов.


Подготвен е и аранжимент на зареждащи киномелодии. Сред тях – "Ел Танго" от филма „Мулен руж“ със солисти Елица Кръстева, цигулка, и Ваня Николчева, виолончело. Младежкият симфоничен оркестър ще изпълни теми от мюзикъла „Любовта никога не умира“ на Андрю Лойд Уебър. Огненият градус на настроението ще продължи да се покачва с „Арагонска хота“ по музика на Глинка, изиграна от ученици по класически танц, с ръководител Цветалина Нахабедян. Безсмъртният кан-кан от операта „Орфей и Евридика“ ще бъде кулминация на пролетния концерт, а страстната тема на Монтеки и Капулети от балета „Ромео и Жулиета“ на Прокофиев ще бъде сюрпризът на спектакъла с два неочаквани акцента – солисти от клавирно дуо и хип-хоп рапиране на Мария Янева. Билетите са по 5 лв. за възрастни, по 2 лв. за деца от 7 до 18 години, а входът за най-малките до 7 години е безплатен. Билети могат да бъдат купени от от касата на ФК или онлайн от сайта на комплекса.