Спад в записванията за летния сезон у нас

Туризъм

17-04-2022, 13:00

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

България присъства изцяло само в негативния новинарски поток в чуждите медии - ние търсим мини, шамаросваме турски шофьори, трябва да се подобри имиджът, категорични са туроператори

България бележи спад в записванията за летния туристически сезон, за разлика от тренда нагоре в останалите европейски държави, причината за това е липсата на комуникационна стратегия и негативните новини от страната ни. Това коментира в интервю за Радио Варна Иван Грошев-председател на Асоциацията на инкаминг агенциите (AIA), която обединява представителите на чуждите туроператори, водещи туристи у нас. Той е управител на голяма туроператорска фирма, която работи с британски, германски, полски и чешки туристи.

През последните четири седмици европейските пазари бележат ръст, докато в България нещата се развиват в негативна посока, каза Грошев. Според него отливът е вследствие и на ниска информираност за географското и геополитическото положение на страната ни. По думите му все още има хора, включително и от бранша, които не са наясно къде точно се намира България.

Ние не сме дали повод да научат къде се намираме, ако обърнете внимание, България присъства изцяло само в негативния новинарски поток в чуждите медии, посочи Грошев, като подчерта, че причина за това е лошата комуникационна политика. Той посочи, че вече са отправили предложение към Министерството на туризма за ангажиране на PR-консултанти, които да дават съвети за повдигане на имиджа на страната ни.

Трябва да се внимава какви послания изпращаме, сега от България излизат негативни сензации - ние търсим мини, шамаросваме турски шофьори, коментира още Грошев.

Грошев е на мнение, че хотелиерите, които се надяват на родните и румънските туристи, могат да останат изненадани, тъй като не отчитат факта, че Гърция и Турция са силна конкуренция след облекчаването на ковид мерките.

В Турция водят много агресивна ценова политика, която ние не можем да си позволим, защото те трябва да компенсират 8 млн. туристи, посочи още експертът.