Варненци празнуват Лазаровден в Екопарка

Животът

16-04-2022, 10:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Празничната програма започва в 11 часа с фолклорни ритми

На 16 април в Екопарк Варна ще бъде отбелязаан един от най-красивите и цветни празници в българския народен календар – Лазаровден.

Празничната програма започва в 11 часа с фолклорни ритми - ансамбъл „Българин“, с ръководител Ивайло Иванов, хор „Медени гласове“ с ръководител Петя Драгнева и гайдарски оркестър към НЧ Просвета 1927.

За малките посетители е планирана работилница за пресаждане на растения и изработка на венци, а за родителите – място за хапване и отдих сред пъстрите пролетни багри в Екопарка.

"Нека заедно, с настроение да поставим началото на една нова традиция в Университетска ботаническа градина Варна – честване на Лазаровден!", призовават организаторите.

Лазаровден е първият от трите големи празника, свързани с чудото на Възкресението, следван от Цветница и Великден. Лазаровден символизира събуждането на природата и е празник на пробуждащите се гори, ниви и пасища. По традиция на този ден се изпълнява обичаят „лазаруване“ и се правят венци от върбови клонки, които се окичват на вратите на Цветница.

 

Вход за възрастни: 5 лв.

Ученици, студенти и пенсионери: 3 лв.

Паркинг: 4 лв.

Такса за участие в работилница: 3 лв.

Начало: 11:00 часа