За първи път във Варна: Организират програма „Храната, която не би изхвърлил!“

Мисия Варна

16-04-2022, 09:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Тя ще се реализира в Социалната чайна на 16 април от 10 до 18 часа, посетителите ще получат полезни и лесно приложими съвети и трикове за по-дълъг живот на храната и ще се насладят на уникални изненади от организаторите

За първи път във Варна се организира националната програма „Храната, която не би изхвърлил!“. Събитието ще се състои на 16-и април между 10:00 и 18:00 часа в „Социалната чайна“. Тяхната мисия е да дадат шанс на млади хора от проблемна социална и/или семейна среда да развият и изградят базови умения и професионални работни навици, да работят върху личностното си развитие, за да водят пълноценен и самостоятелен живот. Входът за  кампанията е напълно свободен за всички граждани.

Поредицата от социални събития в страната, които изтъкват какви количества храна се изхвърлят и как по-добре да я оползотворяваме, ще приготвя апетитна храна с продукти, на които се вдъхва нов живот. Посетителите ще получат полезни и лесно приложими съвети и трикове за по-дълъг живот на храната и ще се насладят на уникални изненади от организаторите.

По време на събитието посетителите ще имат възможността да се включат и в интерактивния уъркшоп на Recycle Art Academy с продължителност 30 минути. Урокът по направа и аранжировка на три вида растения и декорацията им включва осигурени материали и пособия за всички участници.

Антон Васев от SO ferments- място в София, специализирано в работата с благородните плесени, ще ви вдъхнови с вкусна рецепта с нулев отпадък с продуктите им от традиционните методи на ферментация. Ще можете да се насладите на една рецепта, която  пресъздадете в една вкусна вечеря или обяд. Рецептата за момента е изненада, затова присъствието е ключ към нея.

На обособени щандове еко-бизнеси и инициативи като Natalinko Home Design, Moname Design, No Tag Wardrobe, PlantOn, Enjo Bulgaria и други ще представят свои устойчиви продукти за всички любители на зеления и целесъобразен начин на живот.

Кампанията ‚Храната, която не би изхвърлил“ на социалната инициатива Foodobox вдига внимание и отношение на гражданите към количествата храна, които биват изхвърляни от магазини, ресторанти и други, тъй като срокът им на годност предстои да изтече. Идеята на организацията Foodobox, която е създадена от българи, стимулира и поощрява директното потребление на продукти в отлично качество и подбор, чийто срок на годност предстои да изтече. Подобни инициативи са широкоприети и подкрепяни в повечето страни около България.

От самото начало на дейността си Foodobox е привлякъл над 200 ресторанта, търговски обекти и фирми, като успешно вдъхва нов живот на храните, които иначе бихме изхвърлили, в цяла България.