Със 116 млн. лева модернизират улици във Варна

Мисия Варна

14-04-2022, 21:11

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Предвидени са средства и за проектиране на ремонтните дейности на 11 подлеза

Бюджетът на Варна за 2022 г. предвижда капиталова програма в размер на близо 222,5 млн. лева. От тях близо 143 млн. лв. ще бъдат осигурени от бюджета, а останалите 79,5 млн. лв. – по европейски проекти. Проекторамката на програмата беше одобрена на заседание на ПК „Благоустройство и комунални дейности“ към ОбС-Варна.

Подобряването на пътната инфраструктура и модернизацията на градския транспорт са сред приоритетите на общината през тази година. За основни ремонти на уличната мрежа са заложени 116 млн. лева, като предстои обновяване на десетки улици във всички варненски райони. Само за текущ ремонт на пътищата през годината са заделени 9 млн. лева.

В списъка с обектите, предвидени за обновяване, е бул. „Девня“ – от бул. „Васил Левски“ до ул. „Преслав“, за който общината е отделила над 2 млн. лева. Приблизително същата сума е заложена и за реконструкция и изграждане на велоалеи на ул. „Подвис“, в участъка от бул. „Христо Смирненски“ до „Васил Левски“.

Над 5,3 млн. лева са планирани в бюджета за основни ремонти, очаквани от жителите на кв. „Виница“.  3,7 млн. лева ще струва реконструкцията на пътя от светофара на разклона за село Кичево до началото на квартала. Други 1,6 млн. лева общината е заделила за участъка от ул. „Цар Борис III“ до Старите гробища.

Предстои основен ремонт и на част от Околовръстния път. За отсечката по бул. „Христо Смирненски“ от ул. „Прилеп“ до бул. „Осми Приморски полк“ са предвидени 1,4 млн. лева. Над 1,6 млн. лева в бюджета са отредени за основен ремонт на ул. „Васил Друмев“, която се намира в района на Спортна зала.

Община Варна планира да направи също цялостна реконструкция на ул. „Колю Фичето“ за 3,7 млн. лева. Осигурени са и 2,3 млн. лева за основен ремонт на ул. „Прилеп“ – от бул. „Ян Палах“ до входа на местност Пчелина. Около 1,4 млн. лева ще струват ремонтните дейности тази година на улица към Южна промишлена зона – Западна наземна връзка, от Северен пътен възел на Аспарухов мост до обръчаща на Острова пред Петролна база. Близо 1,3 млн. лева общината е предвидила за реконструкция на ул. „Мадара“ – в участъка от ул. „Д-р Анастасия Железкова“ до ул. „Явор“, и за благоустрояване на пространствата между бул.  „Царевец“, ул. „Караагач“, ул. „Мир“, бул. „Васил Левски“ и бул. „Осми Приморски полк“ чрез изграждане на детски и спортни площадки, зони за отдих и др. Същата сума е заложена и за ремонт на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в кв. „Аспарухово“.

Сред другите по-крупни проекти са изграждане на буна в морето край курорта „Св. св. Константин и Елена” за над 3 млн. лв. и ремонт на стадион „Спартак” за 2,5 млн. лв. Инвестициите в образователна инфраструктура са в размер на 14 млн. лева, включващи строителството на нови сгради на 3 детски градини и 3 училища.

Общината планира да направи основни ремонти на пешеходните подлези по пътя от Двореца на културата и спорта до к.к. „Златни пясъци“. В тазгодишния бюджет са предвидени средства за проектиране на ремонтните дейности на 11 подлеза. Осигурено е финансиране за реконструкция на автомобилните подлези при п.в. „Почивка“ и на ул. „Шипка“, както и за подлез на бул. „Трети март“. 

Тази година предстои разширяване на зоната за платено улично паркиране с въвеждането на Зелена зона, за която чрез дългово финансиране са осигурени 12 млн. лева. От есента градската управа има готовност поетапно да разширява възможностите за платено улично паркиране в широкия център на Варна на града, осигурявайки 10 500 паркоместа.

Близо 181 млн. лева е бюджетът на за функция „Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда“ през 2022 г. Разчетените средства по план-сметка „Чистота“ са в размер на 44,4 млн. лева и близо 5,4 млн. лева за озеленяване. Поради рязкото увеличение на цената на електроенергията планираният разход за осветление е в размер на 6,9 млн. лева, т.е. бележи двойно увеличение спрямо плана за 2021 г.a