Близки на моряците от "Царевна": Евакуирали са се сами, нямат връзка с българските власти

Мисия Варна

14-04-2022, 17:10

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според разказа им моряците взели сами решението да напуснат плавателния съд

Моряците от кораба "Царевна", който е блокиран в пристанището на Мариупол, са се евакуирали сами без помощта на българските власти, с които нямат контакт. Това твърдят техни близки.

Според разказа им моряците взели сами решението да напуснат плавателния съд, предаде bTV.

Слезли от "Царевна", след което видели войници от "Донецката народна република", които помолили да съдействат за евакуацията. Войниците отговорили, че на драго сърце ще съдействат на българите.

"Попитах съпруга си как е минала евакуацията. Той ми отговори, че на тях им е писнало да чакат, събрали са си нещата, слезли са от кораба и войниците са ги евакуирали. Никой от българска страна не е помогнал. Сега не знаят как ще продължат нататък“, обясни една от съпругите на моряците - Катерина Димова.

По думите на близките на българите са осигурени транспорт, храна и хотел от армията на "Донецката народна република". "Знаем, че вашето правителство не ни харесва, но ние сме длъжни да ви помогнем, не можем да ви оставим тук” - tова са казали частите на армията на ДНР на моряциte.

"Когато част от моряците поискали да се евакуират, армията установила отново контакт с кораба да попита дали и останалите искат, но те са отказали“, казаха още близките.

По думите им и до този момент няма връзка между българските власти и нашите моряци.

"Представителите на Донецката армия са им се извинили за причиненото неудобство. Казали са им: "Извиняваме се, че ви въвлякохме в това, но от осем години сме много потиснати и затова се стигна до този казус”, каза още съпругата на Рали Димов.