Фолклорен изгрев във Варна на Лазаровден и Цветница

Варна Лайф

14-04-2022, 09:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Танцьорите и музикантите ще се състезават в категории за вокално, инструментално и танцово изкуство

Радост и енергия ще изпълнят Grand Mall в дните на Националния фолклорен фестивал „Фолклорен изгрев“ на Лазаровден и Цветница. Целта на организаторите - продуцентска компания „Сънрайз Маринов“, фолклорна телевизия „Сънрайз Мюзик“ и Grand Mall - е да развихрят творческата енергия на фолклорните групи и солисти и да повдигнат духа на зрителите в това първо след пандемията голямо събитие. Фестивалът се провежда под патронажа на Христо Христов - кмет на район „Младост“  на Община Варна, страстен почитател и поддръжник на фолклора.

18-ото издание на фестивала е десето поред, реализирано в партньорство с най-големия търговски център на Варна. Този своеобразен юбилей зарежда с ентусиазъм участниците, за които Grand  Mall се превърна през годините в любимо място за споделяне на любовта към фолклора. За посетителите на мола пък срещите с нагиздените в прекрасни народни носии млади хора винаги носят неповторимото усещане за празник.

Фестивалът „Фолклорен изгрев“ е състезание за изпълнители от различни възрасти. На сцената ще излязат деца от 3 до 7 години, ученици от малките класове, средните училища. Таланта си ще покажат възпитаници на школи и читалища, частни студиа, детски комплекси, както и на професионални училища по фолклор и музика, студенти и самодейци от народни читалища и ентусиасти от пенсионерски клубове.

Танцьорите и музикантите ще се състезават в категории за вокално, инструментално и танцово изкуство. Отделно се оценяват солистите и групите. Ансамблите са разделени в 6 основни направления: вокални изпълнители, инструменталисти, стилизиран фолклор, стари градски песни и шлагери, танцово изкуство и фолклорни ансамбли.

Откриването ще бъде на 15 април с изпълнение на Представителния ансамбъл на Средното училище по хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна. Веднага след това започва конкурсната програма с първи участници от ОУ “Антон Страшимиров” - Варна.

“Фолклорен изгрев“ продължава в събота, 16 април, Лазаровден, с надпревара на деца изпълнители и танцьори.

В неделния ден, навръх Цветница, на сцената излизат големите - над 19-години, които продължават традициите на българския фолклор.
На финала публиката ще види обича
я Лазаруване, представен от групата за автентичен фолклор „Деленки“ от Айдемир, Силистренско.
Поздрав за зрителите преди обявяването на наградите ще поднесат гост изпълнителите Свилен Тодорински от България, Мишел от Беларус и Пьотр Петкович от Молдова.

Състезателите ще бъдат оценявани от жури, водено от акад. Милчо Василев - художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл към Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) – Пловдив. В журито са още проф. д-р Тодор Киров – преподавател в катедра „Музикален фолклор“ в АМТИИ-Пловдив, маестра Ваня Монева – диригент на хор „Ваня Монева“ и преподавател в НМУ “Панчо Владигеров”, маестро Димитър Христов – диригент на Оркестъра за народна музика на Националното радио и преподавател в НМУ “Панчо Владигеров”, д-р Данислав Кехайов - народен певец и директор на Обединена общинска школа по изкуствата в Несебър. В журито са също странджанската народна певица и организатор на фолклорни фестивали в страната Златка Ставрева и Юлиян Станев - главен художествен ръководител на ансамбъл “Варна”.

Младите певци, музиканти и танцьори се състезават за медали, плакети, грамоти и много специални награди. Кметът на район „Младост“ във Варна Христо Христов е осигурил и три парични награди - за фолклорна група, за индивидуален изпълнител и за изпълнение на песен от македонската фолклорна област. Съорганизаторите от Grand Mall също са подготвили парична награда.