29 млн. лв. за здравеопазване в бюджета на община Варна

Мисия Варна

13-04-2022, 18:42

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Предвиден е ръст на заплатите на работещите в детските ясли и здравните кабинети

С 8,5 млн. лв. повече са предвидените средства за здравеопазване в община Варна през тази година. Проектобюджетът по това перо възлиза на 29 млн. лв. и е увеличен спрямо отчета за 2021 г. В тази сума е включен 15-процентният ръст на заплатите на работещите в детските ясли и здравните кабинети, стана ясно на днешното заседание на ресорната комисия към Общинския съвет, на което съветниците одобриха финансовата рамка за функция “Здравеопазване” за тази година.

Увеличение има и на средствата за финансово подпомагане на варненци със здравословни и репродуктивни проблеми. Бюджетът на общинската инвитро програма е в размер на  376 хил. лева, с около 71 хил. лева повече спрямо предходната година. За еднократни помощи за лечение на граждани са заделени над 171 хил. лева, при 153 хил. лева през 2021 г.

Планираните средства за общинските програми със здравна насоченост са увеличени със 78 000 лв. спрямо бюджета за миналата година. Предвижда се тази година да бъдат изпълнени 12 общински програми, за които общината ще отпусне 417 хил. лв. Четири от програмите са за деца: „Хипотерапия на деца с увреждания и проблеми в развитието”, „Контрол на миопия и ранно детско зрение“, „Грижа за деца с диабет и редки заболявания“ и „Зеленият двор“. За поредна година ще бъдат реализирани програми за скрининг на заболяванията на щитовидната жлеза, белия дроб и очите. В списъка фигурират също програми за профилактика на рака на гърдата, на женското здраве и на онкологични заболявания, както и за психосоциална подкрепа на лица, зависими от психоактивни вещества. Преболедувалите коронавирусната инфекция ще могат да се включат в програмата за комплексно постковид проследяване.

Капиталовата програма възлиза на 2,5 млн. лева. Близо 1,8 млн. лева от тях общината ще инвестира в детска ясла №7 „Роза“. Изграждането на асансьорна уредба в ДКЦ V “Св. Екатерина“ ще струва 180 хил. лева.

На днешното заседание съветниците гласуваха Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания във Варна да бъде подпомогната с близо 683 хил. лева от общинския бюджет.

Натрупаните към 25 март 2022 г. задължения на лечебното заведение са в общ размер от 682 950 лв., от които 136 717 лв. към контрагенти и 546 233 лв. – към персонала. Работещите не са получавали заплати за месеците от май до ноември 2021 г. и за януари и февруари 2022 г. Изплащани са им само аванси, стана ясно на заседанието на комисията.

Просроченото задължение към „Енерго-Про“ към 24 март 2022 г. е в размер на 55 378 лв., към ВиК – 12 165 лв., към ОП „Ученическо и столово хранене“, осигуряващо храна за болните – 47 573 лв. От енергоразпределителното дружество са получени вече няколко предупредителни писма заради непогасения дълг.

Съветниците от комисията по здравеопазване дадоха също съгласието си за отпускане на 1,08 млн. лева за ремонтни дейности на приемната на „Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков“ в кв. „Аспарухово“. Други близо 152 хил. лв. бяха одобрени за неотложен ремонт на покрива за ДКЦ „Св. Иван Рилски“.

Всички тези средства не са заложени в тазгодишния бюджет на общината. За да бъдат предоставени на здравните заведения, трябва първо да се гласуват от ПК „Финанси и бюджет“ и след това от Общинския съвет.