Юбилейният 30-и театрален фестивал Варненско лято започва на 31 май

Варна Лайф

13-04-2022, 09:00

Автор:

Полина Петрова

Всичко от Автора

19 представления са включени във фестивалната програма

30-ото издание на театралния фестивал Варненско лято ще бъде открито на 31 май със спектакъла "Бащата" на Народния театър "Иван Вазов". Той ще бъде представен от 19 часа на Основна сцена на Драматичния театър Стоян Бъчваров. Спектакълът може да бъде видян и на 1 юни от 18:30 часа. Определят Флориан Зелер като „най-вълнуващия драматург на нашето време“. По трогателен, изпълнен с хумор и все пак верен начин Зелер поставя на сцената въпроси от живота, за които все още неуверено се говори открито.

„Бащата“ прониква в съзнанието на 80-годишния Андре. Той живее сам в своето жилище в Париж и постепенно забеляза, че около него започват да изчезват неща, има чувството, че някой го преследва, губи ориентация. А сега и по-голямата му дъщеря Ана (Радина Кърджилова) иска да замине… Пиесата проследява търсенето на Андре на самия себе си в момент от живота, в който изградената му биография и отношения сякаш вече не важат, а светът постепенно се изтрива. Тя непрекъснато преобръща очакванията и в даден момент почти заприличва на трилър.

Режисьор на спектакъла е Диана Добрева, сценографията и костюмите са дело на Мира Каланова, музика - Петя Диманова. В ролите са Владимир Пенев, Радина Кърджилова, Теодора Духовникова, Юлиан Вергов, Мария Каварджикова, Константин Еленков.

Спектакълът "Бащата" е носител на награда Аскеер за 2019 година за режисура и сценография. Ролята на бащата е една от най-впечатляващите в творческата биография на Владимир Пенев, за която той получава номинация за Аскеер и Икар.

Уличното дефиле "Бели криле" ще допълни програмата за откриването на юбилейното издание на фестивала Варненско лято. То ще започне в 21 часа на 31 май.

Елегантни и ярко осветени същества завладяват улицата със своите големи криле, с които очароват и впечатляват минувачите. Горди и красиви, те се извисяват на своите кокили високо над тълпата. Шоуто е подкрепено от огнени артисти и зрелищни барабанисти.

“Close Act” от Нидерландия е от най-изявените международни компании за уличен театър. Нейните спектакли съчетават танц, музика и цирк, а артистите умело направляват впечатляващи необикновени костюми и обекти „по-големи от живота“. В сърцето на спектаклите им са обикновено почти митични същества, донякъде разпознаваеми по архетипния си външен вид и уголемени костюми. Изпълнителите на кокили се движат сред публиката, потопена в света на представлението.

400 години от рождението на големия френски класик Жан-Батист Молиер ще бъдат почетени и в програмата на театралното Варненско лято. На 1 юни от 18 часа е планирана прожекция на „Тартюф, лицемерът“, във Фестивалния и конгресен център.

По традиция в програмата на театралния фестивал ще бъде отбелязан и денят на детето. От 11 часа на сцената на Държавен куклен театър - Варна ще бъде представен спектакълът Пепеляшка.

На 2 юни от 19:30 часа, на основната сцена на Драматичния театър ще бъде представен спектакълът на Драматично-куклен театър - Плевен "Опашката", по романа сензация на Захари Карабашлиев. Сценичната адаптация е дело на Явор Гърдев, музиката е на Калин Николов. В ролите са Владимир Карамазов, Надя Керанова, Михаил Билалов, Екатерина Стоянова, Бориса Сарафова, Красимира Кузманова – Кокран/Светлана Янчева, Адриан Филипов, Антъни Пенев, Диана Ханджиева, Александър Кънев, Ованес Торосян, Асен Данков.

"Известен писател в разцвета на жизнените и творческите си сили получава предложение от мъглява политическа структура да се включи в борбата за президентския пост. Първоначално то му изглежда нелепо. Лека-полека обаче той започва да разбира, че в моментната политическа конфигурация в страната се отваря сериозна празнина, която той би могъл да запълни, ако се реши да погледне сериозно на предизвикателството. Не закъснява и моментът, когато влиятелни играчи на дълбоката държава започват да се прегрупират в подкрепа на кандидатурата му и заявяват готовност да инвестират сериозни средства в кампанията му. Убеден най-после в реалния си потенциал да спечели, писателят окончателно се поддава на изкушението да влезе в борбата за президентския пост. Междувременно обаче се случва нещо смущаващо, притеснително, странно и необяснимо, което заплашва не само да сложи прът в колелата на политическата му кариера, но и да промени изцяло и необратимо живота и съдбата му", разказва Явор Гърдев.

За изпълнението си в "Опашката" Владимир Карамазов е отличен с награда Икар 2022 за водеща мъжка роля.

Уличен спектакъл-клоунада е планиран от 18:30 часа на площад Независимост на 2 юни. Популярната пиеса на прочутия италианския драматург от 18. век Карло Гоци „Любовта към трите портокала“, както и стихотворението на модерния френски поет Жак Превер „Като по чудо“, са в основата на спектакъла на младата режисьорка Анастасия Събева „Портокалите или любовта към…“ Той е пищно празненство в чест на човешката глупост и наивност, но в същото време говори и за това колко прекрасен може да бъде човекът в невъзможността си да постигне красотата и мечтите си.

Клоунада, музика, песни, танц и акробатика са сред основните изразни средства на актьорите, които подлагат гравитацията и пластичността си на изпитание. Всичко това се случва в непосредствена близост до зрителите – на площада, отвъд ограниченията на театралната зала.

Спектакълът на Николай Поляков за Младежкия театър Николай Бинев, по класиката на Михаил Булгаков "Майстора и Маргарита" ще зарадва ценителите във Варна на 3 юни. Представлението ще е от 19 часа, на Основна сцена на Драматичния театър. В ролите са Рая Пеева, Койна Русева, Ивайло Христов, Боян Арсов, Ахмед Юмер, Юлиян Петров, Кирил Недков, Красимир Недев, Александър Хаджиангелов, Георги Гоцин, Светослав Добрев, Вихър Стойчев, Кристина Янева, Августина Калина Петкова, Бернарда Береану, Никол Оташлийска, Ралица Туджаро.

През 1930-те години Съветският съюз е управляван безкомпромисно и жестоко от Йосиф Сталин. В атмосфера на преследвания, натиск и насилие Михаил Булгаков създава забележителния роман „Майстора и Маргарита“. Едва 40 години по-късно той е публикуван в своята цялост, а въпросите, които задава, са все така актуални и днес.

Спектакълът по драматизацията и вещата режисура на Николай Поляков е като капсула на времето, в която се преплитат съдбите на обикновени хора, на Дявола и неговата впечатляваща свита, на Пилат Понтийски и Исус Христос, както и на двама влюбени – Майстора и Маргарита Николаевна. Той умело съчетава сатиричния, мистичния и философски пласт в романа в изненадваща и фантасмагорична театрална форма.

Спектакълът е отличен с награда „Икар“ за режисура и за главна женска роля на Койна Русева. Номинации са получени също за поддържаща женска роля на Рая Пеева, за поддържаща мъжка роля на Красимир Недев и за музика.

Театрална работилница "Сфумато" ще завладее площад Независимост на 4 юни от 21:30 часа с "Мислещи тръстики". Спектакълът „Мислещи тръстики“ е посветен на поезията на известната авторка на стихове и на текстовете на едни от най-популярните български песни Миряна Башева (1947-2020). В него са подбрани нейни стихотворения, писани в различни години. Студенти по актьорско майсторство от класа на Маргарита Младенова въздействащо отключват в тях нов живот и чувствителност. За юбилейното издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ творческият екип създава специална версия на спектакъла на открито като поетична пауза в интензивния живот на града.

„Тъкмо сега – в окото на кризата – е време за поезия… Да изправим на сцената „от упор“ силното слово на Миряна Башева, един апостол на съвременната българска поезия. За нас – нейните връстници – поемите на Миряна и песните на Стефан Димитров са откровение за артистичната ни младост. За двайсетте момчета и момичета от клас „Младеновите“ – нейните говорители от сцената – те са събитие“, отбелязва една от движещите сили на Сфумато Маргарита Младенова.

На 4 и 5 юни от 19 часа на Основна сцена на Варненския театър ще бъде представен спектакълът "Сирано дьо Бержерак“ на театър Българска армия. Музиката е на Славчо Николов, а в ролите са: Камен Донев, Ясен Атанасов, Луизабел Николова, Георги Къркеланов, Тигран Торосян, Владислав Виолинов, Владимир Матеев, Ели Колева и абсолвенти от театрален колеж „Любен Гройс“, клас по актьорско майсторство с ръководители Малин Кръстев и Герасим Георгиев-ГЕРО.

Романтическата пиеса на Едмон Ростан „Сирано дьо Бержерак“ триумфира по театралните сцени вече повече от век. Нейният герой е от най-притегателните образи в световната драматургия, легендарен с носа си – голям, колкото е голямо и сърцето му. Гротескната му външност контрастира с нежните пориви на поетичната му душа, но той не смее да я разкрие пред Роксана, в която е безнадеждно влюбен.

Поднесена в брилянтен стих, сценичната версия на режисьора Стоян Радев запазва както свежестта на хумора в пиесата, така и красотата на словото ѝ. Неподражаемият Камен Донев влиза в яркия образ на Сирано – безпардонния присмехулник със саркастични попадения за тези, които си ги заслужават, но и с красива душа, скрита зад маската на самоиронията. Един спектакъл, който съдържа всичко необходимо – актьорско майсторство, песни, танц и висока поезия.

За участието си в „Сирано дьо Бержерак“ Камен Донев получава номинация за наградата „Икар“2022 за водеща мъжка роля.

Прожекция на „Леополдщат“ - страстна драма за любовта, семейството и издръжливостта пред изпитанията на живота, е планирана от 16 часа на 5 юни във Фестивалния и конгресен център.

"Нирвана" на Театър 199 ще завладее зрителите във Варна на 6 и 7 юни. В главните роли на постановката на Стилиян Петров са магическата двойка не само на сцената, но и в живота - Деян Донков и Радина Кърджилова. Музиката е дело на Милен Кукошаров. Константин Илиев пише „Нирвана“ през 1982 г. и до днес тя се счита за една от най-добрите български пиеси и е сред най-поставяните както в страната, така и на международна сцена. Пиесата е изградена върху документален материал за отношенията между две легендарни за българската култура фигури – поетът и революционер Пейо Яворов и неговата съпруга Лора Каравелова. Отвъд историческата конкретика, пиесата драматизира тяхната трагична любов като сблъсък между мощни космически енергии. Двамата герои застават един срещу друг, за да си кажат всичко, което имат да си казват. Диалогът завършва с два изстрела.

В знаковите роли на Мъжът и Жената този път влизат двама от най-атрактивните и успешни актьори в българския театър днес – Деян Донков и Радина Кърджилова, водени от деликатната и стилна режисура на Стилиян Петров.

„За нашата културна история двойката Яворов–Лора е мит, който е привличал и ще привлича вниманието на мнозина. Защото случилото се между тях не е нещастна случка от интерес за криминалистиката и в частност за съдебната медицина. Става дума за хора, събрали в себе си много от духа на епохата, а същевременно и за индивидуалности, конфликтуващи въз основа на едно противоречие, характерно не само за конкретното историческо време“, отбелязва авторът Константин Илиев.

Постановката на Катя Петрова за театър София - "Пер Гюнт", може да бъде видяна във Варна на 6 юни, от 19 часа, на Основна сцена на Драматичния театър. В ролите са Александър Тонев, Ириней Константинов, Йоанна-Изабелла Върбанова, Лора Мутишева, Михаил Милчев, Невена Калудова, Неда Спасова, Николай Върбанов, Николай Димитров, Пламен Манасиев, Елеонора Иванова, Юлиян Рачков, Неделин Найденов, Антон Димитрачков, Емилия Тончева, Ралица Нейкова, Александър Гочев, Марина Хараламбова.

Режисьорката Катя Петрова нарича „Пер Гюнт“ „безумна пиеса с крайни до експлозия, до взривяване, до демоничност състояния на героите“. Написана през 1867 г., днес тя е сред шедьоврите в световната литература. Необуздана и фантасмагорична, пиесата описва съдбата на едноименния образ от норвежкия фолклор, който търси своя житейски път. Пер Гюнт през целия си живот иска да е героят, да побеждава, да е „император с придворни хиляда“. Обявява се за гражданин на света и желае да го управлява. А в края на живота си трябва да отговаря за стореното.

На 7 юни от 20 часа в Градската художествена галерия ще бъде представен словенският спектакъл "Мъртвият идва за любимата си". Спектакълът на Йерней Лоренци съчетава песни, поетични сказки и символни образи, сближавайки театъра с традицията на разказването на истории и с идеята за лечебната сила на музиката. Представлението ще е със субтитри на български и английски език.

Отново в Градската художествена галерия, на 8 юни от 20:30 часа ще бъде представен спектакълът Ива е онлайн, на театър 199. След изключителния успех на моноспектакъла „Приятно ми е, Ива!“, който донесе на актрисата Ива Тодорова редица награди за изпълнение и за драматургия, тя отправя нова покана с „Ива е онлайн“.

Героинята отново е сама на сцената и споделя свят, изпълнен с истории, спомени, трагични и комични ситуации с характерната за нея непринуденост, доближавайки се до стила на стендъп комедията. Между автобиографията и измислицата Ива продължава да разказва за необичайни случки и да споделя свои размисли за странностите в живота. Този път основната тема са любовта и бракът, а ако питате нея, да се хвърлиш в тези неща било като да се хвърлиш в Космоса.

„Моите представления носят разказ с много фасети, в който може всеки да се открие. Носят и послание, което не може много добре да се дефинира. Няколко пъти са ми казвали: „Не знам какво ми се случва на твоите представления, но знам, че е нещо важно“, отбелязва Ива Тодорова.

„Ива е онлайн“ е странна птица в театралния афиш. Това е много смешен спектакъл на талантлива актриса с безупречен усет за комичното – точния детайл, точния жест, точната фраза, точното темпо. Но това е и спектакъл, какъвто не се появява всеки ден. Той е форма на откровение, каквато може да се случи само в театъра", гласи коментар на  В-к „Капитал“.

Представлението е отличено с награда „Икар“2022 за драматургичен текст и награда на публиката, както и с номинация за „Икар“ 2022 за режисура и водеща женска роля.

Спектакълът на Стоян Радев "Караконджул" по "Дервишово семе" от Николай Хайтов може да бъде видян във Фестивалния и конгресен център във Варна на 9 юни от 19 часа и на 10 юни от 18:30 часа. Разказът „Дервишово семе“ от Николай Хайтов за непреживяната докрай любов, за дълга и за битката на човека със самия себе си, се превръща в сценична изповед. „Караконджул“ е трагикомична равносметка на една необичайна съдба: затворен в планинската си колиба Рамадан Дервишов споделя с опитомения от него мечок, но най-вече със зрителите, житейския си път: оженен едва на 14 години, той губи своята любима, изгаря от мъка и от желание за отмъщение, но с много вътрешни перипетии намира път към себе си. Той целият блика от сила, от наивни и мъдри открития, от разкази за случки, които разширяват представите за силата на човека и неистовите му битки с живота.

„Разказите на Хайтов са като записани късове живот. Те са много действени, в тях има нещо случващо се… А актьори като Валери Йорданов могат да връщат силата на театралното изкуство“, коментира режисьорът Стоян Радев. 

„Това са родопските „Ромео и Жулиета“, както и родопският „Хамлет“. Една от най-важните роли за мен“, отбелязва актьорът Валери Йорданов, който е отличен с награда „Икар“ 2021 за водеща мъжка роля. Спектакълът получава и номинация за режисура.

Разтърсващият спектакъл на Варненския драматичен театър - "Амадеус", също е част от селекцията на юбиления международен театрален фестивал Варненско лято. Впечатляващото представление на Стайко Мурджев с участието на Стоян Радев, Ненчо Костов, Христина Джурова, Симеон Лютаков, Пламен Димитров, Ивайло Иванов, Веселина Михалкова, Свилен Стоянов, Константин Соколов, Недялко Стефанов, Роберт Ваханян, Велизар Емануилов, Гергана Арнаудова, Александра Майдавска, Даниела Викторова може да бъде видяно на 9 юни от 19 часа. Христина Джурова бе отличена с награда Икар за поддържаща женска роля за Констанце Вебер в "Амадеус".

Фадо концерт, озаглавен "Мигове покой" е част от програмата, която поставя мост между театралното и музикалното Варненско лято през тази година. Концертът е на 10 юни от 20 часа във фестивалния и конгресен център. Концертът включва традиционни фадо мелодии, песни от репертоара на Камане, както и нови композиции от Марио Лагиня.Камане и джаз пианистът Марио Лагиня са изнасяли редица съвместни концерти из цяла Европа, включително и в България.

На 13 юни от 19 часа е кино-музикалната вечер "Фамилия Владигерови". Наследниците на големите български композитори Панчо Владигеров и неговият син Александър Владигеров представят филм и концерт, посветени на тяхното творчество. Три поколения музиканти, класика и джаз, музика и спомени.

На 20 август, в Летния театър зрителите ще намерят отговора на въпроса: Може ли да се танцува брейк по музика на Й. С. Бах? Многократните световни шампиони по брейк танц “Flying Steps” от Германия и известният оперен режисьор Кристоф Хагел доказват, че брейкът и класическата музика могат да се представят в идеално съчетание. „Летящият Бах“ е единствена по рода си сценична адаптация на „Добре темперирано пиано“ от Й. С. Бах, в който по завладяващ начин се обединяват класика, улични танци и съвременни дигитални изкуства. Музикално-танцовият и визуален спектакъл е носител на специалната награда ECHO Klassik – най-значимото отличие в Германия в музикалната индустрия.

„Хареса ми идеята да заменя балерина, която прави пируети на палци, с брейк танцьор, който се върти на главата. Мечтата ми беше да създам цялостно шоу с брейк танц по класическа музика“, разказва основателят и артистичният ръководител на “Flying Steps” Вартан Басил. Предложението да се използва „Добре темперирано пиано“ на Й. С. Бах идва от Кристоф Хагел, който работи заедно с Басил. Заедно те създадат спектакъл, в който танцьорите не просто танцуват по музиката на Бах, а я въплъщават и предават през нея история на публиката. Нота по нота. Стъпка по стъпка. С пиано, клавесин и електронeн бийт. И със собствена любовна история.