Изложба живопис „Възкресения“ откриват в галерия Графит на 15 април

Варна Лайф

12-04-2022, 17:27

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

100 творби на Весела Стаменова може да бъдат разгледани до 7 май

Изложба живопис „Възкресения“ на Весела Стаменова ще бъде открита в галерия Графит на 15 април, от 18 часа. Експозицията съдържа 100 творби - основно акрил върху платно и монотипия, и може да бъде разгледана до 7 май.

“Всеки от нас е имал или има моменти на отчаяние, безизходица и емоционални спадове. Тогава намираме сила да се вдигнем и продължим. Това може да се провокира от дума, дори на непознат, от слънчев лъч или от един разцъфващ цвят… Самото начало, отново и отново съдържа в себе си чудото на възкресението. Често не си даваме сметка за това, но докато има макар и мъничко надежда, ще възкръсва в нас силата на духа ни”, отбелязва авторката. 

Весела Стаменова е родена в София, завършва Средно специално художествено училище по приложни изкуства в столицата. Магистър е по Дизайн на детска среда от Националната художествена академия „Николай Павлович“ София.

В периода 1998 – 2020 г. е направила над 10 самостоятелни изложби представени в галерии в Смолян, в „Балабанова къща“, Пловдив, Национална галерия за чуждестранно изкуство в София, Културен Институт Скопие, РС Македония. Участвала е в редица групови изложби и пленери, част от които в Монтана, Бургас, Преслав, Скопие, Смолян, Крайова, Видин, Добрич, както и в международни симпозиуми – „Културно наследство на българите в Истанбул“, Турция, Интернационален скулптурен симпозиум Велес, РС Македония, Интернационална Арт колония Кичево, РС Македония, Интернационална арт среща „Арт Студио 110“ Северен Кипър, UKKSA Симпозиум Датча, Турция, Симпозиум по керамика Племениташ, Хърватска и др.

Творческият ѝ опит включва и църковна стенопис в параклис „Свети Константин и Елена“ Смолян, България, в параклис „Свети Мина“ Рудозем, в параклис „Свети Константин и Елена“ с. Турян, Смолян.

Рисува с маслени и акрилни бои, понякога акварел. Основна техника, която използва в графиката е суха игла и монотипия. В скулптурата нейният материал е заварено желязо, което не изключва използването и на допълнителни метали или друг материал. Винаги е готова да опита нов такъв, ако прецени, че е полезно за осъществяването на идеята ѝ.

Работата ѝ в различни материали е характерна за нейния творчески път, защото те я провокират с проблеми, свързани със скулптура, графика, живопис, стенопис и керамика. Понякога една идея осъществена в различни материали добива плътност и богатство на изказа, като ме изразява цялостно. Така идеята получава своето развитие в най-подходящия вид. Често готовата вече работа става обект на обсъждане, което ме радва, защото означава, че съм постигнала целите си.

Интересува се както от конвенционалните форми и жанрове, така и от философски, митологични, чисто житейски и фантастични теми. Те намират отражение в повечето ѝ работи, понякога като едва доловим отзвук, а друг път пряко разказват своята история, по детски непринудено или дори драматично.