Варненски наркодилър остава в ареста

Крими

12-04-2022, 17:12

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Той е осъждан два пъти за същото престъпление

Варненският апелативен съд потвърди мярка „задържане под стража“, взета от Окръжен съд – Варна спрямо обвиняем за държане на наркотици.

На 5 април при полицейска проверка били задържани двама души. Единият държал марихуана, а другият управлявал автомобил след употреба на марихуана и амфетамин. Двамата посочили като продавач на веществата Андреан Д. В дома му били открити метамфетамин с общо тегло 3,31 гр. и 0,65 гр. марихуана. Повдигнато му е обвинение за държане на наркотици с цел разпространение.

Представителят на Апелативната прокуратура отбеляза, че 22-годишният мъж е осъждан два пъти, а настоящото деяние е извършено скоро след влизането в сила на условна присъда. Освен това срещу него има две висящи досъдебни производства.

Защитата не оспори деянието, но изтъкна, че единствено страхът от осъждане и обремененото съдебно минало не могат да обосноват опасността от извършване на престъпление.

Апелативният съд прецени, че са налице и двете изисквани от закона предпоставки за най-тежката мярка за неотклонение: обосновано предположение за авторството и опасност от извършване на престъпление. От събраните доказателства в достатъчна степен може да се аргументира предположението, че Андреан Д. е съпричастен към деянието, за което му е повдигнато обвинение. Макар да няма риск той да се укрие, съдът изведе опасността от извършване на престъпление от съдебното минало на обвиняемия – той е осъждан два пъти за същото престъпление. Последният съдебен акт, с който са групирани наказанията по предходните присъди, е влязъл в сила на 14 март. По-малко от месец след това на мъжа е предявено настоящото обвинение. Така деянието се явява извършено в изпитателния срок.

Тези изводи дадоха основание на въззивния съд да потвърди ареста на обвиняемия Андреан Д.

Определението не подлежи на обжалване.