Окончателно: Извършителят на двойното убийство във Виница страдал от параноидна шизофрения

Крими

12-04-2022, 16:54

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Според заключението на експертизата, спрямо обвиняемия не може да бъде реализирана наказателна отговорност

След две съдебни заседания Варненският апелативен съд отмени мярката за неотклонение, определена спрямо обвиняемия за убийството на двама души в квартал Виница. Любомир С. бе задържан под стража през декември миналата година и за един месец бе настанен за психиатрично лечение. Мъжът внесе искане за изменение на мярката, което на 17. март Окръжният съд във Варна отхвърли. Обвиняемият обжалва пред настоящата инстанция.

В предходното заседание съставът на Апелативния съд прецени, че е наложително изготвянето на съдебно-психиатрична експертиза, която да изследва здравословното състояние на Любомир С. към настоящия момент, тъй като то е от изключително значение за произнасянето по това производство. За целта мъжът бе настанен в специализирана болница.

Вещото лице потвърди диагнозата и на предишни експерти – задържаният страда от параноидна шизофрения. Заболяването нарушава способността му да разбира свойството и значението на извършваните следствени действия. Това го лишава от психична годност да участва в съдебно производство. Според заключението на експертизата, спрямо обвиняемия не може да бъде реализирана наказателна отговорност.

Междувременно вчера Районен съд – Варна постанови принудително лечение спрямо обвиняемия, като лице, извършило общественоопасно деяние в състояние на невменяемост.

Адвокатът на Любомир каза, че трета експертиза установява заболяване, което изключва вменяемост и наказателна отговорност. То е основание за прекратяване на наказателното производство, следователно е и пречка за изтърпяване на мерки за неотклонение. Представителят на Апелативната прокуратура се съгласи, че задържането под стража трябва да бъде отменено.

Апелативният съд се съобрази с изводите на вещото лице – че обвиняемият не разбира естеството на производството, водено срещу него, и че не е разбирал свойството и значението на постъпките си, и не е могъл да ръководи действията си към 9.12.2021 г., когато е извършено престъплението. Съставът взе под внимание определението на Районния съд, с което вчера са наложени задължителни медицински мерки.

Психическата негодност на обвиняемия задължава съда да отмени мярката за неотклонение и не дава възможност за определяне на друга.

Определението на Апелативен съд – Варна е окончателно.

 Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)