Ангелкова във Варна: Резервациите за лятна почивка в България са на изключително ниски нива

Туризъм

09-04-2022, 15:23

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Очакваните чартърни полети са на 60% от нивата за 2019 г. отбеляза бившият министър на туризма

Продължаваме с проблемите пред туризма преди началото на сезон 2022, въпреки анонсираната „промяна“, която управлява вече 3 месеца и концентрира в себе си цялата власт да изработва стратегии, закони, политики и да решава секторните проблеми. Това отбеляза бившият ресорен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Николина Ангелкова във Варна. В морската столица тя и колегата й в парламента Бранимир Балачев се срещнаха с туроператори, хотелиери, концесионери, ресторантьори, както и с ръководството на Фрапорт, които обрисуваха картината на предстоящия летен туристически сезон като повече от притеснителна.

Ето какво отбелязва след форума Николина Ангелкова в официалната си страница в социалните мрежи:

Резервациите от приоритетни до скоро пазари за България като Германия, Австрия и Великобритания са на изключително ниски нива. Ако трябва да цитираме г-н Франк Кванте, генерален мениджър на Фрапорт България на „катастрофално ниски нива“. 

Към момента по информация на оператора на летищата Варна и Бургас очакваните чартърни полети до България са на 60% от нивата през 2019 г. Но това не е оптимистично, защото авиокомпаниите канселират полети в последния момент и се очаква това да се случва.

Плажовете трябва да бъдат готови и да посрещат туристи на 1 юни 2022 г., но от думите на концесионерите става ясно, че са притиснати от проблемите с липса на кадри, високи разходи и никакви финансови мерки за подкрепа от държавата. 

„За рекламата трябва да се говори в минало време, като за нещо вече свършено месеци преди началото на сезона“, правилно отбеляза Красимира Стоянова, изпълнителен директор на „Албена тур“ по време на срещата. За тази година страната ни има 0 (нула) маркетинг активности до момента по таргетираните пазари. Сезонът у нас започва, но туристите по света не знаят за него.

Подкрепа и финансиране от държавата за сектора няма на фона на кризата, причинена от пандемията от Ковид 19 и войната в Украйна. 60/40 ще спре по анонс от правителството през месец юни, 40 лв. за настаняване на бежанци все още не са стигнали до хотелиерите, а 4 милиона лв., за които се борихме в 46-тото НС да бъдат отпуснати за екскурзоводите, все още също не се изплащат. 

Текущите проблеми не могат да продължават да бъдат замитани под килима от управляващите чрез обещания за промени в Закона за туризма. Трябват действия – решаване на кризите преди сезона, както и ясна визия в средносрочен и дългосрочен план за промяна в законодателството. 

Специалният статут на националните курорти все още е на пауза с липсата на действия от ръководството на Министерство на туризма да изработи Наредбата. Курортът Албена издържа община Балчик, чрез туристическия данък и местни данъци и такси, които постъпват от курорта. Същата е и ситуацията за Слънчев бряг и община Несебър. Но няма реципрочност в инвестициите в инфраструктурата на курортите от страна на общините, към които принадлежат. Срокът по закон за изработване на наредба отдавна е изпуснат. 

Кризите следват една след друга, а реални действия от страна на управляващите до момента липсват. Припомням, че според Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите сектор туризъм е „много добре финансиран“.