По Черноморието: Чужденци питат за летни почивки, хотелите пълни с бежанци

Туризъм

08-04-2022, 14:54

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От бранша още не знаят кога ще получат обещаната помощ от държавата, не знаят и къде ще бъдат настанени украинските майки с деца, когато подготовката за сезона започне

Хотелиери по Северното Черноморие са притеснени, тъй като не знаят кога ще получат обезщетение от държавата за настанените бежанци. 

"Списъците за отпускане на държавна помощ сме ги предали по изряден начин, системата ги прие. Нямаме представа кога ще ни бъдат преведени средства". Това коментира пред Радио Варна балчишкият хотелиер Симеон Господинов, който беше един от първите, които отвориха вратите си за бедстващите граждани на Украйна, ден след началото на войната на 24 февруари.

До 5 април бе срокът, поставен от Министерство на туризма, в който хотелиерите да представят отчети за настанените при тях бежанци, за да получат по 40 лева на човек на ден, осигурявайки им подслон и изхранване.

За този близо месец и половина най-големият проблем, който се очертава, е липсата на свободни квартири, където да се пренастанят украинците.

"Проблемът, който се очертава, е, че тази война ще продължи по-дълго. В това отношение основният въпрос е как ще се развие туристическият сезон", отбелязва хотелиерът.

По думите му резервациите от традиционните им клиенти - скандинавските страни и Германия, се завръщат. Интерес има.