Карикатури от средата на ХХ век представя Музеят за нова история на Варна

Мисия Варна

07-04-2022, 18:08

Снимка:

Музей за нова история на Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Те са посветени на международната политическа обстановка и са обединени под наслова "Старата игра"

Изложба "Старата игра. Международната политическа обстановка, отразена в карикатури от средата на 20 век" ще бъде открита утре в Музея за нова история на Варна. Тя може да бъде посетена до края на май. 

"Играта е неотменна част от човешката култура. За едни тя е забавление, за други е форма на себереализация. Може да е невинна, но може и да е много груба. Играят си всички – и деца, и възрастни. Само през миналия век в Европа и в света са се провели множество регионални и две световни групови игри. Днес отборите отново загряват за старата игра…", отбелязват от Музея за нова история на Варна в анонса си за събитието.

"Изложбата представя политическа и антивоенна карикатура от подбрани български хумористични издания от миналия век. Акцент са 18 цветни плаката от приложението „Папагал“ на седмичника „Нашенец“, отпечатани в периода 1941-1942 г. В тях карикатуристът Кирил Буюклийски (1903-1968) е поставил в различни комични ситуации персонификациите на участниците във „втората световна игра“. Сред илюстративния материал са вмъкнати и две извадки от българската и световната литературна класика. Заявлението на Бай Ганьо „И едните, и другите са маскари“ звучи напълно актуално както към предишните, така и към сегашните играчи. А перифразираните стихове на Робърт Бърнс са предупреждение и към играчи, и към публика: „За старата игра - докрай! За забравените дни! Ти чаша разум ми подай за забравените дни!“ разказват още от Музея за нова история на Варна.