СЗБ: Дневният ред на правителството се разминава с проблемите на българския бизнес

Мисия Варна

06-04-2022, 14:23

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Имитират се компенсации за тока, които са недостатъчни, много трудно е да се наеме персонал преди летния сезон, подчерта председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов

Дневният ред на правителството и парламента сериозно се разминава с проблемите, пред които е изправен българският бизнес. Това мнение изрази пред Радио Варна председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов. Според него се имитират компенсации за тока, които са недостатъчни. Той уточни, че сметките за ток са минимум два пъти по-високи в сравнение с миналогодишните. Оборотите на заведенията спадат и се увеличават фалитите. Коларов настоява държавата да окаже адекватна подкрепа на най-засегнатите в бранша. Въпреки че мярката 60/40 бе удължена до края на юни, наемането на персонал се оказва най-големият проблем преди началото на летния сезон:

"Преди два-три дни направихме анкета сред нашите членове дали се възползват от мярката 60/40. Данните бяха потресаващи. Над 90% отговориха, че не се възползват от нея. Причината е, че се изисква спад на оборота в рамките на 40% от референтния период на 2019 година. На фона на всички увеличени разходи, някои от тях 4-5 пъти, за да могат да съществуват колегите, трябва да увеличат цените. Ако има 40% увеличение на тези цени, това означава, че отдавна трябва да си фалирал."