Бежанците от Украйна, настанени по Черноморието, се местели от евтини в скъпи хотели

Мисия Варна

06-04-2022, 11:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От бранша настояват този процес да бъде регулиран от държавата

Част от украинските бежанци напускат хотелите с по-ниска категория и отиват в по-луксозните места за настаняване. Това заяви за Радио Варна Преслав Луканов, управител на двузвезден хотел в курортния комплекс „Златни пясъци“.

„В момента от това да приютим хора, които бягат от война се получава един чист туризъм и конкурентната среда не е такава, каквато би трябвало да бъде. Даден украински гражданин, който е настанен абсолютно безплатно в двузвезден хотел и вижда възможността да се самонастани в по-висока категория хотел, тъй като колегите отвориха на първа линия 4 – 5-звездни хотели, решава да направи това нещо и никой не може да го спре.

Да, от една страна те не са затворници и никой не може да ги задържи в един хотел, но от друга страна това нещо е напълно неурегулирано нито от институциите в България, нито от нашия бранш. Получава се нелоялна конкуренция, но за разлика от конкуренцията, която би била в сезона, тук тя е напълно неконтролируема, тъй като дадения украински гражданин бива напълно безплатно настанен както при нас, така и в 5-звезден хотел.“, коментира Луканов.

Той и колегите му очакват решение от държавата, ако има някакъв начин украински бежанец, който е настанен в даден хотел или къща за гости, да бъде ограничен да се мести в други хотели. Луканов обясни още, че през последните дни приливът на бежанци от Украйна драстично е намалял.