Продължават да вадят мъртва риба от язовир Засмяно край Аксаково

Мисия Варна

05-04-2022, 18:48

Снимка:

Facebook

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

До момента е извадена около 30 тона, очакванията са, че на дъното има още толкова

Продължава да излиза мъртва риба в язовир „Засмяно“ край Аксаково със затоплянето на времето, каза за Радио Варна Борка Иванова, концесионер на язовира. Досега е извадена между 27 и 30 тона мъртва риба – шаран, бял толстолоб, пъстър толстолоб, бял амур и сребриста каракуда. Има още много мъртва риба на дъното на язовира, която предстои да се извади с подвижен екарисаж. Най-вероятно ще излезе още толкова мъртва риба, колкото извадихме досега, каза още Иванова.

Тя посочи, че е открито още едно доказателство, че рибата е отровена от свинекомплекса в с. Любен Каравелово и практически в язовира се е вляла вода от няколко лагуни на свинекомплекса, където се събират замърсените води.

Ще изчакаме държавното обвинение да си свърши работата и тогава ще предприемем мерки и от наша страна, каза още Борка Иванова.

Причина за екологичната катастрофа е авария в близкия свинекомплекс в село Любен Каравелово, потвърдиха от екоинспекцията. Една от тръбите е изпуснала отпадъчни води, които са унищожили рибата.