Портних: Вместо градивност и работа през последната година виждаме реваншизъм, омраза и полицейщина

Мисия Варна

02-04-2022, 16:11

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Кметът на Варна призова правителството да подаде оставка

"Всички добре знаем дългия списък от инвестиции, които се случиха през последните години. Всичко това за съжаление за последната година до голяма степен е замразено. Варненци и региона бяха наказани със спирането на АМ "Хемус", със спирането на проектирането на АМ "Черно море", със спирането на проектите за втория Аспарухов мост, със спирането на проектите ни за новата индустриална зона, със забавянето на проектите ни за обновяването на различни части на града ни... Списъкът е дълъг. Тези последни месеци всъщност вместо градивност и работа бяха заменени с реваншизъм, омраза, полицейщина... Добре знаем, че преди година на изборите на 4 април ПП ГЕРБ във Варна убедително беше първата политическа сила с най-високия резултат в страната с 5 депутата в НС. И тази победа беше заслуга на всеки един от вас, за което ви благодаря", заяви кметът на Варна Иван Портних по време на днешната среща с актива на ГЕРБ във Варна.

На събитието присъстваха депутатите Деница Сачева, Томислав Дончев, Даниел Митов, Делян Добрев и Красен Кралев.

Иван Портних направи кратка ретроспекция на последната година и управлението на служебните кабинети на Румен Радев, както и това на "Четворната коалиция", начело с Кирил Петков.

""Промяната" ни донесе и реанимиране на фигури като Борислав Гуцанов, който ходи и кадрува из цялата област. Това са видимите „ефекти" от т.нар. "Промяна". Радвам се, че днес сме много. Трябва всички да направим така, че това да бъде прекратено и да се върнем към всички задачи, които са жизнено важни за варненци, за целия регион и за нашия град в перспектива. Заедно с вас ще успеем! Оставка на това правителство", каза още градоначалникът. 

"Две години се борим с манипулации и недоказани обвинения, но продължаваме да сме заедно и да сме най-голямата политическа партия благодарение на вас. Колкото и да се опитват да изчегъртат направеното от нас, няма как да го сторят", заяви от своя страна бившият социален министър Деница Сачева. "Най-доброто определение за тяхното управление го даде техният депутат Ангов, който заяви: „100 дни, 100 лъжи", отбеляза тя и допълни: „Нищо ново не измислиха, само ни критикуваха. Единственото, което измислиха, беше, че излъгаха българските пенсионери. 1 милион души от тях са под линията на бедност. Изхарчени бяха 54 милиона, а се оказа, че са се ваксинирани едва 34 000 пенсионери, срещи 640 000 при нашето управление. Сега им обещават 70 лева за Великден, а толкова ни критиуваха нас за тези бонуси. Ала тези пари ще бъдат "изядени" и няма да бъдат в помощ на българските пенсионери. Ние не се страхуваме - нито от лъжите, нито от манипулациите, нито от незаконните арести", заяви Сачева. 

Делян Добрев пък отбеляза, че съвсем скоро ще има предсрочни избори и припомни скандала с подписването на меморандума Gemcorp.

"Искам да ви кажа три неща. Вчера беше 1 април. Това ще е професионалният празник на новото правителство. Последната им лъжа - подписано бе тайничко споразумение с „Gemcorp“, но не го обявиха официално. Малко след като става известно за подписания меморандум от енергийния министър в присъствието на премиера Петков, започват да излизат страховити неща за този консорциум. И започват лъжите на нашите „хубавци“. Премиерът излиза и ги накисва: „Те бяха в тази дискусия, обаче се оттеглиха впоследствие от нея“. Снощи по нощите от Министерството на енергетиката пуснаха едно прессъобщение - че на 15 февруари са имали вечеря с фирма "Ай Пи 3", но в следващото изречение се казва - тъй като имахме вечеря с тази фирма, подписахме с "Gemcorp". Т.е. пак накисват американското посолство", коментира Добрев.

"Всеки може да се обърка и да се подведе, особено когато става дума за професионални мошеници, но ако не искаме да потъваме, особено в моменти на кризи, този конструкт, който ни управлява в момента трябва да си ходи. Затова час по-скоро трябва да ходим на избори. Оставка, Киро, оставка на правителството“, заяви от своя страна зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.  

Томислав Дончев определи правителството на Петков не само като аматьори, но и професионални шарлатани. "Сигурно от 3 десетилетия следя политическия живот в България, но такова чудо не съм виждал. Когато говорим за шарлатани, виждали сте магьосници в цирка, които вадят зайчета от цилиндъра. Тук обаче говорим за друга магия, когато в една черна дупка потъват разни неща, като проекти за милиарди. Говорим за развалена стока в луксозна опаковка“, заяви Дончев. Според него в момента сме свидетели на пълна и тотална безпомощност, защото се повдигат теми от 90-те години, като цената на олиото, тока и други. До тук според него се е стигнало, след като народът е бил настроен и „инжектиран“ с омраза, която трудно се премахва. „Всички обществени партии, лидери – доколкото са останали. Нас не ни управлява коалиция, защото това не е партия“, заяви още Дончев. 

За него по-важния възглас не е „оставка“, а „победа“ на здравия разум.