Варна е фолклорна столица на страната в първите дни на април

Варна Лайф

01-04-2022, 14:56

Снимка:

ОДК-Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В залите на Младежки дом днес бе дадено началото на XXVII издание на Националния детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов“

В първите три дни на април Варна е фолклорната столица на България. В залите на Младежки дом днес бе дадено началото на XXVII издание на Националния детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов“. В събитието участие вземат над 250 певци, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, народни хорове, оркестри и ансамбли от цялата страна.

 

Журито, което оценява изпълненията, е в състав: председател - Димитър Христов – диригент на народен оркестър при БНР, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, членове: Петьо Костадинов – гайдар, солист в оркестъра на БНР, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Ангел Добрев – преподавател, композитор гр. София, Костадин Генчев – аранжор, оркестрант в оркестъра на БНР, Ваня Монева – диригент на хор „Ваня Монева“, преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Евелина Христова – певица, солистка на „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет“, Гергана Костадинова - певица, солистка на „Мистерията на българските гласове“ и „Ева квартет“, преподавател.

 

Целта Националния детски фолклорен конкурс, чийто организатор е ЦПЛР - Общински детски комплекс, гр. Варна, е да издирва и популяризира млади таланти, да утвърждава и приобщава младото поколение към традиционната българска култура.

 

През тази година ще бъдат раздадени традиционното отличие на кмета на Варна, приз на Националния дворец на децата, награда на Радио Варна, ЦПЛР – Общински детски комплекс и др.

 

Конкурсът, осъществяващ се с финансовата подкрепа на Община Варна, под патронажа на кмета на морската столица, е включен в Националния календар на Министерството на образованието и науката за изяви по интереси на деца и ученици и в Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби.

 

Поздравителен адрес до организаторите и участниците бе изпратен от г-жа Лилия Христова, директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна.

 

Г-жа Монка Николова - директор на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, изказва своята специална благодарност на Националното сдружение на сираците в България (НССБ), с председател Слави Михайлов, което осигурява за всички деца, участващи в конкурса, минерална вода, брускети и кроасани. Сдружението подкрепя също и участието на 27 деца от гр. Пордим, като поема пътните им разходи и тези по престоя им в гр. Варна, за времето на провеждането на Националния детски фолклорен конкурс.