Реорганизират центъра за бежанци във Варна

Мисия Варна

01-04-2022, 10:19

Снимка:

архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Той ще бъде разделен на две части

Центърът за подпомагане на бежанците от Украйна, който се намира в Двореца на културата и спорта във Варна ще бъде разделен на две части. Това заяви в "Денят започва" по БНТ областният управител на Варна Благомир Коцев.

В Двореца на културата и спорта ще продължи да се оказва помощ по регистрация, настаняване и предоставяне на първоначален пакет хуманитарна помощ за идващите от Украйна.

Продоволствената помощ, от която се възползват и много от вече настанените хора, като дрехи, хигиенни материали и консумативи, ще бъде изнесена в друг пункт в кв. "Чайка", бл. 68.

"Така ще се образуват две точки - за първична и вторична помощ. В сегашния център остава първичната помощ за хората, които току що са пристигнали у нас, а в Център 2 в кв. "Чайка", ще могат да идват тези, които вече са се настанили и се нуждаут от продоволствия като храна, дрехи и друга помощ от дарители." - каза областният управител на Варна.

Междувременно в центъра в Двореца на културата и спорта продължават да пристигат бежанци от Украйна. Снощи там са пристигнали 3 автобуса с хора, бягащи от войната, сред тях и бегълци от обсадения Мариупол.

От началото на войната над 35 000 души са потърсили хуманитарна помощ в центъра в Двореца на културата и спорта. С помощта на доброволците там над 13 000 души са получили регистрация, от които над 5000 деца, отчете Николай Стефанов, координатор в Центъра за помощ за бежанци от Украйна във Варна.

Хората, потърсили спасение у нас, са настанени в повече от 90 хотела по Черноморието.