За увеличение с 12,5% на учителските заплати настояват от синдиката

Мисия Варна

31-03-2022, 16:57

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Образователната ни система ще се справи с повишения брой ученици, породен от пристигащите бежанци от Украйна, увери Янка Такева

Образователната система на страната ще издържи увеличаването на броя на учениците, които идват от Украйна, но общините, които не получават подпомагане от държавата и финансово издържат украинците, ще бъдат ощетени.

Това коментира в курорта "Златни пясъци" край Варна лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева, съобщава Радио Варна.

Янка Такева участва заедно с министър Николай Денков в Седмата национална среща на експертите по образование.

Синдикатът на българските учители няма да подпише анекс към споразумението с правителството, ако от утре не влезе в сила договореното увеличение на учителските заплати с 12,5 процента- заяви във Варна председателят на организацията Янка Такева.

Тя обясни,че един от министрите е поискал увеличението да е с 12 процента, което е неприемливо.

VIII Национална среща на общинските експерти в образованието се провежда във Варна. Организатори на събитието са Община Варна, Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и НСОРБ-Актив. Целта на срещата е да бъдат дискутирани приоритетите и финансирането пред централната и местната власт в сферата на предучилищното и училищното образование. Начало на дискусията постави Лилия Христова, председател на Комисията на НСОРБ по образованието, младежта и спорта и директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна. Във форума участваха министърът на образованието Николай Денков, заместник-министър Ваня Стойнева, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева и членове на ръководството на НСОРБ, представители на Община Варна, експерти и директори на училища.


В програмата на форума са включени и темите: "Национални програми на МОН за 2022 година"; "Финансиране на предучилищното и училищното образование" - формула за разпределение на средствата по бюджетите на общинските образователни институции; такси за детски градини, средства за транспорт и др.; "Инвестиции в образованието за периода 2021-2027 година" - средства от ЕС, Национален план за възстановяване и устойчивост, друго външно финансиране.