От 1 април започва работа Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания

Мисия Варна

31-03-2022, 13:53

Снимка:

Община Варна / Пресцентър

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Новата социална услуга на община Варна има капацитет от 30 места

Нова социална услуга „Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания“, с капацитет 30 места, ще започне да работи от 1 април, съобщиха от дирекция „Социални дейности“ към Община Варна. Потребителите ще бъдат подпомагани от специалисти, с цел социално включване и превенция на настаняването им в институции. Услугата ще се предоставя на адрес: гр. Варна, кв. „Аспарухово“, ж.к. „Дружба“, блок 11, ет.1 и блок 17, вх.Б, етаж 1. Документи ще се приемат след 1 април 2022 г. в дирекция „Социално подпомагане“, откъдето ще бъде извършено и насочването на потребителите.  

В рамките на специализираната услуга ще се предоставя комплекс от дейности за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, свързани със задоволяване на ежедневни, здравни, обучителни и рехабилитационни потребности, организиране на свободно време и лични контакти, осигуряване на храна и транспорт.

Новата придобивка е продължение на приключващия проект „Център за подкрепа на лица с увреждания, включително с тежки множествени увреждания“ на Община Варна, който е със срок на изпълнение до 31 март 2022 г.  Със средства по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г., в рамките на периода на изпълнение на проекта са ремонтирани, обзаведени и оборудвани помещенията за предоставяне на услугите, закупен е специализиран микробус с платформа за хора с увреждания и са предоставяни социални и здравни услуги на лица с увреждания в продължение на 16 месеца.

За срока на предоставяне на услугите по проекта от 1 декември 2020 г. до 31 март 2022 г., дневна грижа, почасови и мобилни услуги са получили 91 пълнолетни лица с увреждания, като част от потребителите ще продължат да ползват услугите на новия дневен център. Обща стойност на проекта е в размер на 999 957.80 лева, от които: 849 964.13 лева – финансиране от ЕС чрез Европейския социален фонд и 149 993.67 лева – национално съфинансиране.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен