Нови правила за прием в детските ясли, градини и предучилищни групи във Варна

Мисия Варна

30-03-2022, 18:47

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Поправките засягат допълнителните точки, които се дават при кандидатстване

Приемът в детските ясли във Варна ще става по нови правила. Те бяха одобрени днес с пълно мнозинство от Общинския съвет.

Водещ критерий вече ще е адресът на детето. Варненчета, чийто постоянен или настоящ адрес е в административния район на яслата, ще получават по 100 точки. Ако двата адреса (постоянният и настоящият) съвпадат, ще се дават допълнителни 10 т.

Отпада изискването родителят и детето, подлежащо на класиране, да са с постоянен или настоящ адрес в община Варна. При наличие на такъв адрес ще се предоставят 10 бонус точки.

Както и досега, допълнителни точки ще получават децата с работещи родители, от многодетни семейства, със заболявания с и над 50%. С предимство остават близнаците, сираците и полусираците, деца, чийто брат/сестра посещават детската ясла.

Промени има и в правилата за прием на децата в детските градини и в подготвителните групи към училищата във Варна. Поправките засягат допълнителните точки, които се дават при кандидатстване. Такива бонус точки вече ще получават не само децата, чиито постоянен и настоящ адрес съвпадат. От предимството ще се възползват и варненчетата с постоянен и настоящ адрес в района на обхват на детското заведение или училище.

Друга промяна, която беше одобрена, е при записване на децата в подготвителни групи към училища да отпадне изискването за представяне на удостоверение за постоянен/настоящ адрес, издадено от районната администрация. Проверката ще се осъществява по служебен път с цел улеснение на родителите.

Третата корекция засяга малките жители на с. Казашко. Понеже в селото няма детска градина, на децата с адресна регистрация там се дава възможност да кандидатстват в избран от родителите им район във Варна при спазване на групите на уседналост.