Освобождават заведенията във Варна от такса тротоарно право до март

Мисия Варна

28-03-2022, 14:03

Снимка:

Снимката е илюстративна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Облекчението би довело до намаляване на приходната част в бюджета на общината с около 300 000 лв.

Собствениците на заведения във Варна да бъдат освободени от такса тротоарно право от 1 януари до 31 март 2022 г. Това гласува с голямо мнозинство комисията по финанси и бюджет към Общинския съвет по искане на ресторантьорския бранш.

През първите два месеца на годината от таксата за ползване на тротоари, площади, улични платна и др. в местната хазна са влезли 172 000 лв. На базата на тези данни прогнозата е, че облекчението би довело до намаляване на приходната част в бюджета на общината с около 300 000 лв.

Според съветниците тази мярка е необходима, за да помогне на бранша да се възстанови от кризата. През последните две години ресторантьорите бяха сред най-потърпевшите от COVID-пандемията. На всички, които са заплатили таксата за периода януари-март, сумата ще им бъде приспадната от следващите плащания, бе изтъкнато на заседанието.

Община Варна за пореден път освобождава търговските обекти и заведенията от такса „тротоарно право“. През 2021 г. на ресторантьорите бяха опростени общо 543 000 лв.

Друго искане бе да отпадне плащането на таксите за издаване на разрешения за удължено работно време. Според представителите на бранша Община Варна е единствената в България, която събира подобни такси.

„Ще изготвим анализ по този въпрос. Евентуалното отпадане на таксата е свързано с промени в общинската наредба. По тази причина на днешното заседание не можем да излезем с решение“, обясни председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен