Изпълнителният директор на БМФ: Решението на Русия да отвори хуманитарен коридор за корабите на практика е неприложимо

Мисия Варна

26-03-2022, 09:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Мястото, от което трябва да тръгнат плавателните съдове, е на 20 мили югоизточно от Мариупол, те не могат да стигнат дотам без помощта на пилотни кораби и влекачи, а те не плават, тъй като украинските пристанища са затворени

Русия обяви, че отваря хуманитарен коридор за чуждестранните кораби по украинското крайбрежие на Черно море. 67 кораба от 15 държави продължават да са блокирани в украински води.

Край Черноморск има български кораб с 11 моряци на борда. А на пристанище Мариупол е закотвен „Царевна" със 17 български моряци на борда и един украинец.

Според Москва, коридорът ще бъде отварян всеки ден от 8.00 до 19.00 часа московско време.

Според изпълнителният директор на Параходство „Български морски флот" капитан далечно плаване Александър Калчев, обаче, решението на Русия да отвори хуманитарен коридор за корабите на практика е неприложимо, информира БНТ.

Мястото, от което трябва да тръгнат плавателните съдове, е на 20 мили югоизточно от Мариупол. Те не могат да стигнат дотам без помощта на пилотни кораби и влекачи. А те не плават, тъй като украинските пристанища са затворени.

Корабът "Рожен" акостира в пристанище "Черноморск" на 22 февруари, два дни преди да започне войната. В момента на борда му има 11 български моряци. По-рано други 6-ма бяха евакуирани по суша.

Аналогична е ситуацията и за другия кораб с български екипаж - „Царевна", който повече от месец е в пристанище „Мариупол". На борда му има 17 български моряци и един украински. Плавателният съд не може да стигне до хуманитарния коридор, защото трябва да мине през канал, който е миниран от украинските власти.

Капитан далечно плаване Димитър Димитров, който е председател на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани, обясни, че режимът на корабоплаване по море се регулира от международната конвенция на ООН по морско право. Тя е ратифицирана от всички черноморски държави, включително от Украйна и Русия.

“В случая, ако има обявена война, тогава действат други правни норми! Но ние по настоящем нямаме обявена война, така че в териториално море би трябвало да има свобода на корабоплаването и задължение на всеки корабособственик да осигури безопасността на екипажите, да осигури нормално функциониране на кораба, съгласно морската трудова конвенция, да осигури провизии, вода, и всичко необходимо." - заяви к.д.п. Димитър Димитров – председател на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани

И на двата кораба българските моряци са добре и разполагат с достатъчно храна и вода. Според специалистите, за да могат корабите да напуснат украинските пристанища, трябва да има съгласие за хуманитарния коридор между Русия и Украйна.